Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Икономически обзор за януари 2011

  31.01.2011

  Райфайзенбанк (България) ЕАД преустановява изпращането на Месечния икономически обзор по електронна поща.

   
  • Възстановяването на промишлеността продължи и през ноември, като продукцията й нарасна с 5.5% на годишна база, спрямо 2.5% през октомври.
  • През ноември, за първи път от края на 2008 г., строителната продукция нарасна с 1% на годишна база, благодарение 15%-я растеж на инженерното строителство (инвестициите в инфраструктурни проекти).
  • Инфлацията се ускори и достигна 4.5% в края на годината, регистрираната безработица нарасна от 9.07% през ноември до 9.24% през декември.
  • Оборотът в търговията на дребно отбеляза слабо нарастване на годишна база през ноември, но то изцяло се дължеше на покачване на цените. Домакинствата запазиха разходите си около нивата от края на 2009 г., но поради по-високите цени ограничиха обема на покупките си.
  • Изтеклата година завърши с касов бюджетен дефицит в размер на 4% от прогнозния БВП. По предварителни оценки дефицитът на начислена основа ще бъде около 3.6-3.7% от БВП, което е над допустимите 3% съгласно Маастрихтския критерий.
  • Депозитите на домакинствата нараснаха през декември с рекордните за 2010 г. 744 млн. лв. Спрямо декември 2009 г. увеличението им е с 3 млрд. лв., от които около две трети са нов приток на депозити, а останалата една трета е от начислени лихви. При относително непроменени номинални доходи тази спестовност най-вероятно означава, че очакваното възстановяване на потреблението през последното тримесечие на 2010 г. не се е случило.
  • И през декември се потвърди тенденцията за слабо нарастване на кредитирането. Фирмените кредити нараснаха с 82 млн. лв., а тези за домакинствата дори спаднаха с 42 млн. лв.
  • През ноември дефицитът по текущата сметка се увеличи, което бе очаквано с оглед на започналото възстановяване на икономиката, но и предвид сезонно по-малките приходи от туризъм и по-ниския растеж на износа на селскостопански продукти.
   

  Райфайзен Рисърч, Виена

  Тримесечен икономически обзор за България и още над 250 публикации на английски и немски език с информация за 24 държави и повече от 150 компании се публикуват на официалната интернет страница на Райфайзен Рисърч.

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.