Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Икономически обзор към юли - 2018г.

  18.07.2018

  Райфайзенбанк (България) ЕАД преустановява изпращането на Месечния икономически обзор по електронна поща.

   

  Съветът на ЕС обяви готовност за приемане на България в Банковия съюз и „чакалнята“ на еврозоната (механизма ERM II).

  Страната трябва да изпрати официално искане за "тясно сътрудничество" до Европейската централна банка (ЕЦБ), след което да предприеме на практика стъпки за укрепване на финансовия сектор и за подобряване работата на институциите.

  Трябва да се започне и с конкретната подготовка за влизане в банковия съюз под контрола на Европейската комисия и ЕЦБ. По-специално, необходимо е приемане на законодателство, регламентиращо влизането в Банковия съюз и привеждащо националния банков надзор в съответствие с този на ЕЦБ, както и извършване на оценка на качеството на активите на българските банки от ЕЦБ. Процесът на „тясно сътрудничество“ се очаква да бъде осъществен в рамките на една година, след което да се реши за прием в банковия съюз, а впоследствие и в ERM II. Там страната трябва да престои минимум две години, след което да приеме еврото като национална валута. Влизането на България в еврозоната е положително, тъй като сега не се възползваме от предимствата на единната валутна зона, а де факто левът е тясно обвързан с еврото в режима на валутен борд. Със стартиране на механизма за тясно сътрудничество, на практика се намери значима национална политическа цел, която има потенциала да обедини усилията на институциите в конструктивна посока, необходима след приключване на председателството на Съвета на ЕС.

   

  Райфайзен Рисърч, Виена

  Тримесечен икономически обзор за България и още над 250 публикации на английски и немски език с информация за 24 държави и повече от 150 компании се публикуват на официалната интернет страница на Райфайзен Рисърч.

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.