Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  ЕБВР и Райфайзен груп заздравяват позициите си в Централна и Източна Европа

  31.03.2002
   

  45 милиона Евро за малките и средни предприятия в България, Чехия, Полша и Румъния

  Европейската банка за възстановяване и развитие, съвместно с Европейската комисия, ще предостави 54.75 милиона Евро на дъщерните банки на Райфайзен груп в България, Чехия, Полша и Румъния, за финансиране на малките и средни предприятия. По този начин общо отпуснатите от ЕБВР средства на Райфайзен груп стават 138 милиона Евро с финансирането на банките от Групата в Босна и Херцеговина, Хърватка, Русия, Украйна и Югославия за предоставяне на кредити, лизинг и дългосрочно финансиране. ЕБВР ще осигури допълнително и заем от 20 милиона Евро на Райфайзенбанк в Полша за развитието на дейността в страната.

  Споразумението между ЕБВР и Райфайзен груп предвижда отпускането на четири кредитни линии за общо 45 милиона Евро. 10 милиона Евро ще бъдат предоставени на Райфайзенбанк (България) АД, 10 милиона Евро – на Райфайзен в Чехия, 15 милиона Евро – Румъния и 10 милиона Евро – Полша. Европейската комисия ще предостави допълнително 9,75 милиона Евро за финансово стимулиране и техническа помощ. Тези средства са част от програмата на ЕС, съвместно с ЕБВР, за подпомагане на малките и средни предприятия.

  “Работата с банки като Райфайзен стимулира реалната икономика чрез развитието на малките и средни предприятия”, заяви г-жа Норийн Дойл, първи Вице-президент на ЕБВР. “Със своята мрежа от банки в региона и твърдия ангажимент да подкрепя този сектор, Райфайзен е естествен партньор на ЕБВР”, допълни г-жа Дойл. “Със своите повече от 11 000 служители в региона, Райфайзен играе роля, сходна на ЕБВР в развитието на местните икономики.”

  “Райфайзен е най-големият кредитор на малки и средни предприятия в Австрия. Банката е решена да утвърди позициите на своите дъщерни институции в Централна и Източна Европа с цел да подпомогне развитието на този сектор, заяви г-н Херберт Степич, Заместник-председател на Борда на директорите на Райфайзен груп. “Малките и средни предприятия са гръбнак на всяка икономика, движена от местните предприемачи и от тази гледна точка, те са от съществено значение за растежа на икономиката”, добави г-н Степич.

  Програмата за малки и средни предприятия стартира през април 1999, чрез Програмата ФАР на Европейската комисия, с ЕБВР, с цел да стимулира растежа и развитието на малките и средни предприятия, улеснявайки възможността за кредитиране, лизинг и финансиране от местните финансови посредници в кандидатстващите страни. До момента ЕБВР е отпуснала около 333 милиона Евро на 23 банки в 10 държави, кандидатстващи за членство в ЕС; около 6 000 предприятия, с близо 70 000 служители, са се възползвали от финансирането по тази програма.

  Програмата ФАР в момента е основният канал за финансово и техническо сътрудничество между ЕС и кандидат-членките от Централна и Източна Европа. Бюджетът, преназначен за програмата ФАР е близо 1,5 милиарда Евро на година.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.