Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк разглежда разширяването на ЕС като инвестиция в мира, стабилността и просперитета

  06.06.2002
   

  Райфайзен Централбанк (РЦБ) чества своя 75-годишен юбилей на 10 юни 2002 г. Във връзка с това банката организира международна конференция “Европа без граници”, на която представи възможностите на страните от Централна и Източна Европа и значението на процесите на разширяване на Европейския съюз. Конференцията се проведе под патронажа на Гюнтер Ферхойген и беше открита от Министър-председателят на Словения – Янес Дрновшек и австрийският Федерален канцлер Волфганг Шусел.

  В рамките на конференцията Валтер Ротенщайнер, Председател на Борда на директорите на РЦБ и Херберт Степич, Заместник-председател на Борда на директорите, направиха кратко представяне на първите 75 години от дейността на Банката, както и преглед на развитието на държавите, кандидатстващи за ЕС през последното десетилетие и изразиха недвусмислената си подкрепа за разширяването на Евросъюза.

  От джиро-център на австрийските кооперативи до водеща банка в Централна и Източна Европа

  РЦБ е създадена като клириг център на Австрийските земеделски и търговски кооперативи на 16 август 1927 година, приблизително 40 години след откриването на първите австрийски спестовни каси и кредитни асоциации, следвайки принципите на г-н Райфайзен. Както в първите си години, Банката продължава да работи като централна институция на Банковата група Райфайзен, която има зад гърба си повече от 115-годишна история. “С активи, равняващи се на повече от 110 милиарда Евро, Райфайзен е втората по големина банкова група в Австрия и има най-развитата клонова мрежа в страната (2 342 офиса) и пазарен дял от приблизително 25 %. Името “Райфайзен” и нейният знак – са едни от най-популярните търговски марки в Австрия”, заяви г-н Ротенщайнер. РЦБ започва да развива и разширява своите международни банкови операции през 1950 година, които по-късно се превръщат в една от основните дейности на банката. Първоначално, те са ограничени само до документарни операции, но скоро след това последва и развитието на международните разплащания с водещи банки в други държави. През 70-те и 80-те години, РЦБ ускори значително своето развитие, откривайки представителни офиси и клонове в чужбина и през 1986 година, преди падането на Желязната завеса, откри своята първа дъщерна банка в Унгария. Това е първата стъпка от създаването на банкова група, която днес покрива 12 държави в Централна и Източна Европа.

  Икономическото развитие на Централна и Източна Европа се характеризира с увеличаващ се БВП, променящи се търговски структури и бум в директните чуждестранни инвестиции

  С цел да изтъкне увеличаващото се значение на региона на Централна и Източна Европа за ЕС, г-н Херберт Степич акцентира върху развитието на държавите след политическите промени, които доведоха до отварянето на техните пазари през 1989 година. Беше отчетен значителен прогрес по отношение на брутния вътрешен продукт, търговските взаимоотношения и директните чуждестранни инвестиции.

  На практика всички държави в региона показват ръст в своя БВП, по-голям от този на ЕС, макар и стартиращи от по-ниско ниво. В сравнение със средното ниво на БВП на глава от населението от приблизително 21 500 Евро в страните от ЕС, Словения отчита най-високо ниво на БВП на глава от населението - 15 900 Евро или 74 % от европейското ниво. На следващо място е Чехия с 13 300 Евро (62 %), Унгария е трета - с 11 300 Евро (53%). “Трябва да се има предвид, че тези нива са по-високи от нивата, с които Испания, Гърция и Португалия са влезли в ЕС”, коментира резултатите г-н Степич.

  Търговските потоци между ЕС и кандидат-членките отчитат значително развитие през последното десетилетие: В периода 1993-2001 г., износът от ЕС към десетте държави кандидат-членки се увеличи четирикратно от 30 милиарда Евро до 125 милиарда Евро. В същото време вносът от Централна и Източна Европа се увеличи дори повече – от 24,5 милиарда Евро до 110,5 милиарда Евро. Делът на вноса от ЕС в кандидат-членките се увеличи двойно - от 6,2 % до 13 %, а износът се увеличи от 5% до почти 11 %. В годините след отварянето на границите, държавите в ЦИЕ изместиха фокуса на своята търговия от страните от бившия социалистически блок към страните от ЕС. “Търговските взаимоотношения се промениха радикално след отварянето на границите и е очевидно, че те ще продължат да се развиват с разширяването на ЕС, което е от полза едновременно за старите и новите членове на Евросъюза”, каза г-н Степич.

  В периода 1989 - 2001 година инвестициите в региона са общо за повече от 150 милиарда долара, нараствайки прогресивно през годините: до 1991 г. инвестициите нарастват с 1 милиард долара на година, през 1995 г. нарастването е с 10 милиарда годишно, а през 2001 г. – ръстът в инвестициите надхвърля 25 милиарда долара. Това развитие оказва влияние върху увеличаващото се значение на производството и услугите в региона, както и за по-голямото доверие в стабилността на ЦИЕ, което разбира се, ще нараства след разширяването на ЕС.

  Австрия, която е в близост до голяма част от страните-кандидатки за ЕС и има традиционно близки взаимоотношения с тях, извлича голяма полза от процесите на политическа и икономическа либерализация на своите съседи. Наред с това, страните, които не са включени в първата присъединителна вълна, демонстрират невероятен прогрес от 1989 г. “Тяхното по-нататъшно развитие ще доведе до разширяването на Евросъюза”, смята г-н Степич. Общественото настроение в България, Румъния и Хърватска, на пример, е в подкрепа на присъединяването. По-нататъшното развитие на Босна и Херцеговина и Югославия също ще спечели от перспективата за бъдещо членство в ЕС.

  Разширяването на ЕС е печеливш процес

  Г-н Степич е силен поддръжник на разширяването и смята този процес за печеливш за всички участници: “Икономиките на Изтока и Запада ще спечелят от разширяването. Не можете да оспорите факта, че всяка страна-членка и всеки отделен сектор от нейната икономика ще бъде между “победителите”. При всички положения икономическата изгода ще се разпредели между всички победители, а вредите ще се концентрират само в няколко сектора. Икономиките на ЦИЕ ще продължат да се развиват благодарение на техния собствен национален ръст и на процеса на разширяване съюза.” Според г-н Степич, разширяването е доходна инвестиция в мира, стабилността и просперитета. “От икономическа гледна точка то до голяма степен вече се е осъществило”, добави той.

  Ролята на РЦБ в Централна и Източна Европа

  Наред с факта, че РЦБ е печеливша банкова група в региона, която се разраства и реинвестира печалбата си на местно ниво, г-н Степич разглежда ролята на Банката в страните в ЦИЕ в по-голям мащаб. РЦБ привлича чуждите инвеститори в региона, изграждайки мрежа от местни поделения във всички страни. С кредитите за малките и средни предприятия, предлагани съвместно с Европейския съюз и ЕБВР, РЦБ заздравява гръбнака на икономиките на тези държави. Банката допълнително подпомага развитието на водещите местни компании, предлагайки отлични банкови продукти и канали за международните финансови пазари. На края, но и не на последно място, г-н Степич заяви, че банкирането на дребно се превръща във все по-печеливша дейност както за банката, така и за клиентите. Като доказателството за това са страни като Хърватска, Босна и Херцеговина и Югославия, които преди време бяха силно ориентирани към Германката марка, а сега хората използват преминаването към Евро-валутата, за да си открият банкови сметки и депозити, но този път в банка, на която знаят, че може да вярват.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.