Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  ЕИБ предостави на РББ ЕАД глобална кредитна линия в размер на 20 млн. евро

  26.03.2004
   

  Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) предостави на Райфайзенбанк (България) ЕАД глобална кредитна линия в размер на 20 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия и общини в България.

  Глобалната кредитна линия ще бъде използвана за финансиране на малки и средни проекти в областта на опазването на околната среда, развитието на инфраструктурата, промишлеността или туризма. Това е вторият договор за финансиране, който ЕИБ подписва с Райфайзенбанк (България) ЕАД. Първият договор с Райфайзенбанк (България) за предоставяне на кредитна линия в размер на 10 милиона евро, беше подписан през м. октомври 2002 г. Средствата по него бяха усвоени в рамките на 8 месеца за финансиране на проекти в сферата на туризма, строителството и производството.

  Глобалните кредитни линии на ЕИБ се превърнаха в успешен инструмент за дългосрочно финансиране при благоприятни условия на проекти от сектора на малките и средни предприятия или на общините. От 1990 ЕИБ е договорила и предоставила шест глобални кредитни линии за общо 120 млн. евро на пет банки-партньори в България.

  Глобалните кредитните линии се предоставят на избрани банки-партньори в различни страни. Тази схема се използва от ЕИБ за финансиране на малки и средни проекти на обща стойност между 40 хил. евро и 25 млн. евро. Банките-партньори на ЕИБ, като Райфайзенбанк (България), анализират всеки проект, оценяват кредитния риск и определят условията по кредита за крайния кредитополучател. Заинтересованите инвеститори трябва да се обръщат директно към банките посредници.

  История

  От 1990 ЕИБ, като институция на Европейския съюз за дългосрочно финансиране, предостави кредити на България на стойност приблизително 1,1 милиарда евро, за проекти допринасящи за интеграцията на страна в ЕС.

  От 1990 г. ЕИБ е предоставила общо на бъдещите страни-членки на ЕС от Централна Европа повече от 25 милиарда евро по различни проекти. Това прави ЕИБ най-значимия външен източник на финансиране за Централна и Източна Европа.

  Райфайзенбанк (България) ЕАД (РББГ) е 100% дъщерно дружество на Райфайзен Цетралбанк Австрия АГ (РЦБ), Виена чрез Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ – дружеството контролиращо основните дружества на РЦБ в Централна и Източна Европа. Новата глобална кредитна линия от ЕИБ за финансиране на малкия и среден бизнес затвърждава позициите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, като водещ кредитор в този пазарен сегмент. През 2003 г. банката успешно приключи усвояването на кредитни линии в размер на 20 милиона евро от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ), насочени към подпомагане на МСП в България.

  През последните няколко години РББГ е сред най-динамично развиващите се финансови институции в България. През 2003 активите на банката се увеличиха с 47% до 444 млн. евро; кредитният портфейл нарасна с 50%, достигайки 340 млн. евро, а печалбата след данъци е 7 млн. евро.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.