Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк (България) ЕАД подкрепя развитието на малкия и средния бизнес в България

  15.01.2004
   

  Съвместна прес конференция на Райфайзенбанк (България) ЕАД и Министерството на икономиката

  На 19 – 20 ноември 2003 г., Административният съвет на Банката за Развитие към Съвета на Европа (БРСЕ) одобри кандидатурата на Райфайзенбанк (България) ЕАД за ползването на кредитна линия в размер на 20 милиона евро. Правителството на Република България подкрепи отпускането на средствата, които ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти с цел създаване на допълнителни работни места и развитие на малкия и среден бизнес в България. БРСЕ ще предостави до 50% от средствата за осъществяване на проектите, а допълнителното финансиране ще бъде собствен ресурс на Райфайзенбанк. Финансирането ще бъде предоставяно при благоприятни лихвени условия на съществуващи или новосъздадени малки и средни предприятия (МСП), които работят в различни сектори на икономиката, с изключение на селското стопанство, и имат по-малко от 500 работници или служители.
  Новата кредитна линия от БРСЕ за финансиране на малкия и среден бизнес е поредна логична стъпка към разширяване работата на Райфайзенбанк в този пазарен сегмент.

  През 2003 г. банката успешно приключи усвояването на кредитни линии за общо 20 милиона евро от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) насочени отново към подпомагане на МСП в България:
  Кредитната линия от ЕИБ в размер на 10 милиона евро беше изцяло усвоена за по-малко от 9 месеца, като само по тази програма Райфайзенбанк предостави над 13 млн. евро на 9 български малки и средни фирми от областта на хотелиерството и туризма, промишлеността, търговията и строителството за финансиране на техни дългосрочни проекти на обща стойност 22 млн. евро. Със средства по програмата се изграждат или вече са пуснати в действие:

  • 2 хотела (с три и четири звезди) в к.к. Слънчев бряг с общо 504 легла;
  • четири звезден хотел в к.к. Златни пясъци с 400 легла;
  • четири звезден бизнес хотел в София със 100 легла;
  • високотехнологични производствени линии в машиностроенето (производство на резервни части за автомобили) и в дървообработващата промишленост (производство на паркет), които ще позволят на кредитополучателите да излязат на нови експортни пазари;
  • съвременен двуетажен търговски център, с обща площ 5570 кв.м., в Бургас, осигуряващ работа на 55 служители;
  • 700 дка. лозови насаждения и съответните машини и оборудване за обработката им в района на Пазарджик;
  • модерна девет етажна административно-жилищна сграда в София с обща площ 10 188 кв.м.

  Срокът на кредитите е между 4 и 7 години, а лихвените условия са изключително благоприятни – рисковата надбавка е с 1 до 2% по-ниска от средната пазарна надбавка за подобни кредити, като фирмите имаха опция да фиксират лихвения процент за целия срок на кредита.
  Съгласно споразумението, подписано между двете банки през м. декември 2002 г., ЕИБ предостави половината средства за осъществяване на проектите, а допълнителното финансиране е собствен ресурс на Райфайзенбанк.

  В рамките на съвместната си програма с ЕБВР за финансиране на МСП от стартирането й през октомври 2002 г. до края на 2003 г. банката отпусна 650 кредита на обща стойност 14.5 милиона евро. Кредитите по тази програма са насочени към фирми с годишни продажби до 1 милион лева и се предоставят при благоприятни лихвени условия и срок на погасяване до три години. Дори след пълното усвояване на ресурса в размер на 10 милиона евро, предоставен от ЕБВР по съвместната програма, Райфайзенбанк продължава да отпуска кредити на МСП при аналогични условия със собствен ресурс. Към момента предоставените от Райфайзенбанк кредити на МСП възлизат на 15.4 милиона евро.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.