Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк (България) ЕАД с разширени пазарни позиции и 331% увеличение на печалбата за 2003 г.

  16.04.2004
   
  • Ръст на активите 44 % до 847 млн. лв.
  • Увеличение на печалбата след данъчно облагане с 331% до 13,8 млн. лв.
  • Нарастване броят на клиентите със 70%.

  Подобрени показатели за ефективност:
  Възвращаемост на капитала 34% при 12% за 2002 г.;
  Възвращаемост на активите 2% при 1% за 2002 г.;
  Съотношение разходи/приходи 52% при 60% за 2002 г.

  През 2003 г. Райфайзенбанк (България) ЕАД продължи динамичното си развитие, като кредитният портфейл на банката се увеличи с 50,2% до 665 млн. лв., а депозитите от фирми и граждани отбелязаха ръст от 27% до 513 млн. лв.

  Броят на офисите на банката се увеличи със 7 до общо 37, а служителите достигнаха 600.

  През изминалата година Райфайзенбанк (България) ЕАД се нареди сред трите водещи банки – кредитори на реалния сектор и увеличи пазарния си дял във фирменото кредитиране до 9%.

  През 2003 г. Райфайзенбанк привлече от международни финансови институции 20 млн. евро дългосрочен ресурс, който изцяло предостави за финансиране на инвестиционни проекти на български фирми.

  Общият процент на инвестиционните кредити в портфейла на банката надхвърля 50%, като с привлечен от чужбина и собствен ресурс банката финансира инвестиционни проекти в българската икономика за над 300 млн. евро.

  През 2003 г. бяха изцяло усвоени 10 млн. евро по съвместна програма с ЕБВР, за финансиране на малки и средни предприятия. Банката предложи и нови кредитни продукти ориентирани към този пазарен сегмент.

  Райфайзенбанк продължи да разширява и позициите си в банкирането на дребно предлагайки ипотечни и потребителски кредити при конкурентни условия, както и дебитни и кредитни карти. Към края на 2003 г. кредитите на граждани и домакинства са 31, 7 млн. лв, което е увеличение от 510%.

  През изминалата година Райфайзенбанк беше лидер в управлението и пласирането на корпоративни облигационни емисии и на валутния пазар. Банката успешно емитира собствена, необезпечена, три годишна емисия облигации на стойност 32 милиона щ.д.

  Херберт Степич, Председател на УС на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ (Райфайзен Интернешънъл) и Зам.Генерален Директор на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ), изрази особено удовлетворение от динамичното развитие на Райфайзенбанк (България): “Райфайзенбанк расте с изпреварващи темпове, в сравнение с местния банков пазар, както и повечето от дъщерните дружества на Групата в Централна и Източна Европа. Усилията на банката, специално насочени към сектора на малките и средни предприятия са ползотворни за цялата страна, тъй като този сектор е гръбнака на българската икономика.”

  Райфайзенбанк (България) ЕАД е собственост на Райфайзен Интернешънъл, 100% дъщерно дружество на РЦБ. Райфайзен Интернешънъл е компанията контролираща дъщерните дружества на РЦБ в Централна и Източна Европа. Райфайзен Централбанк е главната институция на най- голямата банкова група в Австрия - Райфайзен. Централна и Източна Европа е основен пазар на РЦБ, където банката чрез Райфайзен Интернешънъл управлява мрежа от 15 дъщерни банки с 800 клона и два представителни офиса, в 16 страни в региона (включително Банка Курсимеве (Албания), която беше придобита в началото на 2004 г.). През септември 2003 г., сп.“The Banker” на групата “Файненшъл Таймс” връчи престижната награда “Банка на годината 2003” на РЦБ в Австрия и на нейните дъщерни банки в Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна Гора и Словакия. През март 2004 г. РЦБ спечели наградата на сп. “Глобъл Файнанс” - “Най-добра банка в Източна Европа и Централна Азия". Дъщерните на РЦБ банки: Банка Курсимеве (Албания), Приорбанк (Беларус), Райфайзен Банк д.д. (Босна и Херцеговина), Райфайзен Банк С.А. (Румъния), Райфайзенбанк а.д. (Сърбия и Черна гора) и Татра банк (Словакия) печелят наградата “Най-добра банка” за съответната страна.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.