Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзен Интернешънъл придоби окончателно чешката еБанка

  26.10.2006
   

  След придобиването, клиентската база на местната Райфайзен се увеличава до близо 300 000 души. Банкирането на дребно значително ще набере допълнителна скорост. Цената на придобиване е 130 млн. евро, а коефициентът “цена/балансова стойност на активите” е равен на 3.1. Сливането е планирано за 2008г.

  Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ, компанията на Групата Райфайзен в Централна и Източна Европа, окончателно придоби чешката еБанка. Всички необходими одобрения от страна на Чешката централна банка и другите отговорни институции в Чехия и Австрия бяха получени. Цената на придобиване на 100 процента от активите на еБанка възлиза на 130 млн. евро. При 42 млн. евро балансова стойност на банката това прави коефициент "цена/балансова стойност на активите" равен на 3.1

  еБанка започва работа през 1998г. и е фокусирана преди всичко върху банкирането на дребно. Неин предишен собственик бе Ceska pojistovna, най-голямата застрахователна компания в Чехия. Ceska pojistovna е член на Групата PPF – водеща финансова група в Чехия и Централна Европа, която към края на 2005г. управлява активи от над 10 млрд. долара. Активите на еБанка към края на юни 2006г. възлизат на 630 млн. евро, а броят на служителите е 925. В същото време, активите на Райфайзенбанк възлизат на 2,79 млрд. евро, има 50 офиса и 1 173 служители. Райфайзенбанк оперира като универсална банка в Чехия от 1993г.

  С това придобиване, Райфайзен Интернешънъл ще увеличи клиентската си база от физически лица с повече от 70% до 300 000 души. Общият пазарен дял по отношение на активите (по данни от 2005г.) е 3,3%, което нарежда двете банки на шесто място на чешкия пазар.

  Придобиването ще подкрепи стратегията за растеж на динамичния чешки банков пазар

  "Заедно с еБанка, операциите ни в сегмента банкиране на дребно в Чехия значително ще наберат скорост. Имаме намерение да разширим клиентската си база до 400 000 души до края на 2009г. и да достигнем 10% пазарен дял в някои продуктови сегменти”, заяви председателят на УС на Райфайзен Интернешънъл Херберт Степич на прес-конференция в Прага. "Тази сделка е знак за това, че Централноевропейския регион е от огромно значение за нас и за намерението ни да инвестираме и в тази част на развиващите се пазари в Европа”, допълни той.

  Чешкият банков пазар се развива динамично, като през 2005г. активите нараснаха с 15,9%. С ръст от 40,7% през 2005г., кредитите към физически лица бяха основен двигател на растежа. Общият обем на кредитите за домакинствата в страната възлиза едва на 12,7% от БВП, докато средно за новите страни-членки на ЕС той е 14.4%.

  "Виждаме голям потенциал за дългосрочен растеж, най-вече по отношение на кредитирането. Заедно с еБанка, ще бъдем в много по-добри позиции да растем по-бързо от средното за пазара”, допълни Степич. Според проучване на Райфайзен Рисърч, кредитите за домакинства в Чехия се очаква да нарастват средно с 19% всяка година до 2010г.

  "С увеличената клиентска база от 300 000 души достигнахме тази критичната маса, която ще ни позволи да развиваме и предоставяме нови продукти и услуги много по-ефективно, както и да се възползваме от икономиите от мащаба, използвайки всички възможни канали за дистрибуция”, каза Степич.

  Според последното проучване на fincentrum.cz еБанка и Райфайзенбанк са двете най-добри интернет банки в Чехия. Двете банки се радват на високо ниво на удовлетвореност от страна на клиентите. Според друго изследване на TNS Aisa, 90% от клиентите на еБанка и 84% от клиентите на Райфайзенбанк са изключително доволни или много доволни от предлаганите услуги.

  Сливането е планирано за 2008г.

  "Очакваме да завършим процеса на юридическото и оперативното сливане на двете банки през 2008г., каза Степич. Междувременно клиентите и на двете банки ще усетят веднага ползата чрез достъпа им до продуктите, предлагани и от двете банки, безплатния достъп до мрежите им от банкомати и касовите операции във всички офиси. Освен това сме планирали бързо да интегрираме управлението на риска и на ликвидността, в съответствие със стандартите на групата Райфайзен.

  Райфайзен Интернешънъл е мажоритарен собственик на Райфайзенбанк с дял от 51%. Останалите 49% се държат от Райфайзенладесбанк Горна Австрия (25%) и Райфайзенландесбанк Долна Австрия (24%). Тази структура на собствеността ще се запази и след планираното сливане на двете банки.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.