Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзен Банк Унгария отбелязва своята 20-та годишнина

  22.01.2007
   

  Шестата по големина унгарска банка има 430 000 клиенти. Първата глава от историята на Райфайзен Интернешънъл в Централна и Източна Европа. Десет собствени банки в региона, други десет - придобити. Благодарение на изпреварващия растеж, в региона са създадени 20 000 работни места. Райфайзен с много добри позиции на развиващите се пазари

  Райфайзен Банк отбелязва своята 20-та годишнина с грандиозно събитие в Будапеща. Уникбанк, както тогава се е казвала банката и на която Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) е съосновател, започва своята дейност в началото на 1987г. Основаването на банката бележи началото на успешната експанзия на Райфайзен е Централна и Източна Европа. 10 000 души се очаква да присъстват на тържествата в Будапеща Спорт Арена. В шоу програмата ще участва и групата Earth, Wind & Fire.

  "Райфайзен Банк Унгария е ядрото на мрежата ни в Централна и Източна Европа. По това време ние бяхме пионерите, които стъпихме в Унгария много преди промените в Източна Европа да станат осезаеми. Въпреки богатия ни опит в правенето на бизнес в региона, основаването на банката бе като скок в ледена вода и все пак още от първата година започнахме да печелим”, заяви Херберт Степич, Главен Изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ.

  Основани десет банки, още десет придобити

  След промените от 1989-1990г., РЦБ предприе стъпки за експанзия в целия регион на Централна Европа. Впоследствие компанията започна да преследва стратегия за навлизане на пазарите навсякъде в Централна и Източна Европа. “Станахме свидетели на прехода от едностепенна банкова система към съвременната модерна пазарна система и в много случаи допринесохме за това”, каза Степич.

  През 1991г. бяха основани Райфайзен Банк Полша и Татра банка в Словакия. До 1998г. се създават и дъщерните банки в Чехия, България, Хърватия, Русия и Румъния. Десетата и последна засега дъщерна банка е основана в Сърбия през 2001г. “В повечето страни бяхме първата чуждестранна банка. Това ни помогна изключително много по отношение на разпознаваемостта на марката и при набирането на компетентен персонал. Днес Райфайзен е водеща марка в Централна и Източна Европа”, допълни Степич.

  През 2000г., когато регионът постепенно влезе в стратегическите планове и на другите банки, няколко придобивания допълниха вече основаните от Райфайзен банки. Първото придобиване бе на Маркет банка в Босна и Херцеговина (Юли 2000г.), Банка Агрикола в Румъния, Хърватска Пощенска банка в Хърватия, Крекова банка в Словения, Приорбанк в Беларус, както и Банка Курсимеве в Албания – през периода 2001 - 2004г.

  Най-голямото придобиване до този момент става факт през 2005г., когато 93.5% от Банк Авал, най-голямата ритейл банка в Украйна, бе купена за 850 млн. евро. С придобиването на Импексбанк в Русия, в началото на миналата година, Райфайзен Интернешънъл стана най-голямата западна банка в Русия и страните от ОНД. Освен това позициите на групата в Чехия бяха допълнително подсилени с придобиването на иБанка.

  Райфайзен Интернешънъл придобива общо 10 банки за по-малко от 6 години, като изцяло ги интегрира в групата. В тази връзка са инвестирани около 2 млрд. евро (без да се отчитат последвалите инвестиции).

  Близо 40 – процентния годишен ръст доведе до създаването на повече от 20 000 работни места

  Днес Райфайзен Интернешънъл, чийто активи надхвърлят 50 млрд. евро е една от най-големите международни банкови групи в региона и сред най-бързо развиващите се банки в света. "Ако се обърнем назад към това гигантско развитие, ще видим че всяка година сме отбелязвали ръст от 40% на активите, оперативния приход и печалбата преди данъчно облагане. Това се дължи на новаторската ни роля в един от най-бързо развиващите се региони в света”, отбеляза Степич.

  Към настоящия момент в Райфайзен Интернешънъл работят повече от 52 000 души. “Създадохме над 20 000 нови работни места, откакто започнахме експанзията си в Източна Европа”, заяви Степич.

  Добри позиции за бъдещето

  Днес, Райфайзен Интернешънъл е представена на 16 пазара в региона чрез дъщерните си банки и лизингови компании. В седем страни съответната дъщерна банка е в Топ 3 на банковия пазар. Представителни офиси в Литва и Молдова допълват присъствието на групата в региона. Всички дъщерни банки оперират като универсални банки. Повече от 11.7 милиона клиенти се обслужват от над 2775 клона. Мрежата от офиси започва от Прага и стига до Владивосток на Тихия океан, като обхваща 11 часови зони. По този начин, Райфайзен Интернешънъл е банката с най-голям географски обхват сред всички международни банки, опериращи в Централна и Източна Европа. “Огромната ни мрежа за дистрибуция е от голямо значение, най вече за обещаващия сегмент банкиране на дребно. Това е ключът към успехите ни в бъдеще”, каза Степич.

  След Китай и Индия, Централна и Източна Европа е регионът, отбелязващ най-значителен растеж в световен мащаб. Все по-голямото търсене се отнася най-вече за сектора на финансовите услуги. Въпреки че, се наблюдава изключително динамичен растеж в сектора, последните проучвания показват, че все още има огромен потенциал за развитие, при това за всички банкови продукти. Анализаторите от Райфайзен Рисърч предвиждат средногодишен ръст на банковите пазари между 14 и 22% до 2014г. “Това беше и продължава да бъде наша цел – да растем по-бързо от средното за пазара. Колкото повече се придвижваме на Изток, толкова по неразвити пазари срещаме. Към настоящия момент, голяма част от хората в Украйна и Русия нямат никакви взаимоотношения с банки. Това са нашите бъдещи пазари, където ние вече имаме добри позиции, както никоя друга западна банка”, обясни Степич.

  Перспективи

  Мениджмънтът на Райфайзен Интернешънъл очаква годишен ръст на активите от най-малко 20% годишно до 2008г. Най-голям растеж се очаква в страните от ОНД, отчасти заради направените придобивания там.

  Прогнозите на компанията са за възвращаемост на капитала преди данъчно облагане от над 25% за 2009г. Показателят разходи/приходи се очаква да бъде под 58%. Ръководството си е поставило за цел, нивото на показателя разходи за провизии/нетна лихвена доходност, да бъде около 15%.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.