Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Активите на банките в Централна и Източна Европа с рекорден ръст през 2007г.

  29.09.2008
   
  • Банковите пазари в Централна и Източна Европа нараснаха значително през 2007г. (+31%)
  • Глобалната финансова криза забави растежа през 2008г.
  • Стабилна перспектива за дългосрочен растеж
  • Вниманието се насочи към депозитите като източник на финансиране 
  • Две австрийски банки в ТОП 3 в ЦИЕ
  • Райфайзен Интернешънъл с най-голямата мрежа за дистрибуция в региона
  • България – забележителен ръст на банковия сектор през 2007г.

  След няколко години на значителен растеж на банковите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), тяхното развитие се връща към по-умерени и устойчиви нива, сочи последното издание на годишното Изследване на банковия сектор в Централна и Източна Европа, изготвено от анализаторите на Райфайзен Централбанк Австрия АГ и Райфайзен Центробанк АГ.

  Изследването обхваща в дълбочина 16-те най-важни банкови пазара в региона. За по-добро сравнение, регионът Централна и Източна Европа е разделен на под-регионите Централна Европа, Югоизточна Европа и Общността на независимите държави (ОНД).

  Рекорден ръст на активите през 2007г., въпреки глобалната финансова криза

  През 2007г. активите на банките (преизчислени в евро) в Централна и Източна Европа нараснаха с 31% спрямо 2006г., като това е най-големият растеж, отбелязван до този момент. Общите банкови активи се увеличиха с 333 млрд. евро до 1,417 млрд. евро, което е със 100 млрд. евро повече от 2006г. (233 млрд. евро). Общите активи на банките отбелязват ръст от 20% на годишна база през първата половина на 2008г. За периода 2008-2013г. анализаторите на Райфайзен очакват годишен ръст от 15%, в сравнение с 26% за периода 2003-2008г. "Въпреки забавянето на нивата на растеж, Централна и Източна Европа остава регион с висока динамика и изключителни перспективи за растеж и просперитет през идните години”, коментира Валтер Демел, Старши анализатор на РЦБ и съавтор на изследването.

  Банките промениха структурата на активите си в посока на потребителските кредити

  През 2007г. кредитите (преизчислени в евро) също отбелязаха рекорден ръст от 42% на годишна база, като за това допринесе средата на бързоразвиващите се местни икономики. Ръстът на кредитирането в Югоизточна Европа и ОНД продължи да изпреварва този в Централна Европа, като през 2007г. в Югоизточна Европа кредитите достигнаха близо 48% от БВП, надхвърляйки нивата на централноевропейските страни (45.7% от БВП), докато страните от ОНД достигнаха нивото от 40%. "В дългосрочна перспектива все още има значителен потенциал на догонване за пазарите в Централна и Източна Европа. Разликата между страните от този регион и еврозоната остава значителна, най-вече що се отнася до дългосрочния потенциал за растеж”, допълни Демел. Малките и средни предприятия все повече ще допринасят за развитието на корпоративното кредитиране, а търсенето на кредити от страна на домакинствата ще остане на много високи нива.

  Вниманието се насочи към депозитите

  Ръстът на банковите активи и на кредитите като цяло бе много висок през 2007г., като не се поддаде на влиянието на ипотечната криза в Съединените щати по линия на достъпността и цената на външното финансиране. Все пак влиянието на кризата върху други сектори на финансовите пазари и глобалната икономика, както и нейната продължителност, оставиха следи върху развитието на банковия сектор в Централна и Източна Европа през първата половина на 2008г. Глобалната финансова криза доведе до продължителни трудности при осигуряване на финансиране чрез финансовите пазари. Поради тази причина, депозитите станаха все по-важни за банките в региона и се превърнаха в предимство за тези банки, които имат солидна клиентска база.

  Въпреки че ръстът на депозитите изостава спрямо ръста на кредитите, депозитите отбелязаха увеличение като процент от БВП във всички централно- и източноевропейски страни. В Югоизточна Европа депозитите успяха да запазят устойчив растеж в сравнение с предходни години, като през 2007г. достигнаха до 48% от БВП, което е два пъти повече от нивата през 2000г.

  Подобрената регулация и навлизането на чуждестранни банки също оказа положително влияние върху ръста на депозитите в страните от ОНД, където банките разчитат предимно на външни финансови ресурси, чийто поток намаля вследствие на глобалната финансова криза. Поради тази причина по-голямата част от банките в ОНД трябваше да разчитат на депозити, за да финансират силното структурно търсене на кредити. Към края на 2007г. депозитите в страните от ОНД възлязоха на близо 25% от БВП.

  Съотношението кредити/депозити, което достигна близо 104% в Югоизточна Европа и около 100% в Централна Европа показва тенденция на намаление на тежестта на депозитите в тези два региона, като в същото време се отчитат значителни различия в отделните страни. Например, в Югоизточна Европа показателят варира от 46% в Албания до 115% в Румъния. В страните от ОНД ситуацията е различна, тъй като обемът на депозитите далеч не покрива кредитите.

  Силната зависимост от финансиране на кредитната експанзия в ОНД се превърна в проблем, в резултат на глобалната ликвидна криза. Финансирането на продължаващото търсене на кредити се превърна в едно от основните предизвикателства, дори за страни, чието съотношение между кредитите и депозитите е балансирано. Анализаторите на Райфайзен прогнозират, че обемът на кредитите ще нарасне с 1,250 млрд. евро за периода 2008-2013г., докато депозитите през същия период ще се увеличат само с около 950 млрд. евро. Това ще доведе до разлика от 300 млрд. евро, повечето от тях в страните от ОНД, които трябва да бъдат осигурени от други източници. В допълнение на това, отпуснатите заеми през последните години бяха осигурени от краткосрочно финансиране, чието рефинансиране ще бъде още едно предизвикателство за бъдеща експанзия.

  Две австрийски банкови групи в ТОП 3 в ЦИЕ

  Сред петте най-големи международни банки по отношение на активите, Райфайзен успя да вземе преднина пред Ерсте Банк и зае втората позиция, главно в резултат на големите й експозиции в страните от ОНД. Двете австрийски банкови групи (с пазарен дял от 4.6% от активите в ЦИЕ) успяха да намалят разликата с водещата Уникредит, чийто пазарен дял в региона възлиза на 6.4%.
  "Сравнихме средния годишен растеж за периода 2002-2007г., за да видим кои банки продължават да растат значително през последните пет години. Резултатът е че Райфайзен се нарежда на първо място със среден ръст на активите от около 38%, Уникредит е на второ място с 30% и Сосиете Женерал на трето с 28%”, заяви Стефан Максиан, съавтор на изследването и ръководител на отдел “Изследване на компаниите” в Райфайзен Центробанк.

  Продължаващо развитие на клоновата мрежа – Райфайзен с най-силно развитата мрежа за дистрибуция

  Мрежата от банкови офиси в Централна и Източна Европа се увеличи значително през 2007г. Например, четирите най-големи западни банки имат 9193 офиса през 2006г. и 10 577 през 2007г. (увеличение от 15%). Това е показателно за силната конкурентна среда в региона и също така е показателно за факта, че пазарът е далеч от насищане. Придобиването на контролния пакет на Росбанк от страна на Сосиете Женерал добави 600 клона към нейната мрежа и 11.4 млрд. евро към активите й. В Украйна, ИнтесаСанПаоло придоби Правекс Банк, която има активи от 783 млн. евро и 580 клона, Алфа Банк придоби Астра Банк, която има 50 офиса, а Сосиете Женерал купи Икар Банк с 14 офиса. В същото време продължи интензивното разширяване на настоящите мрежи, най-вече в Румъния.

  Райфайзен Интернешънъл има най-голямата мрежа за дистрибуция, възлизаща на 3 077 офиса на 15 пазара в Централна и Източна Европа, следвана от италианската Уникредит с 2 858 офиса на 16 пазара и френската Сосиете Женерал с 2 727 в 14 страни.

  България – забележителен ръст на банковия сектор през 2007г.

  През 2007г. общите банкови активи нараснаха значително с 40% на годишна база, като ипотечната криза в Съединените щати не оказа значително влияние. В резултат на това общите активи на банковата система достигнаха 104.5% от БВП, като се удвоиха като процент от БВП и нараснаха повече от три пъти в еврова равностойност само за четирите години от 2003г. насам. Кредитите се увеличиха със 72% на годишна база през 2007г. благодарение на значителен ръст във всички сегменти.

  Въпреки бързата експанзия на българския банков сектор през 2007г., капитализацията на банките се влоши незначително, като необслужваните кредити останаха на много ниски нива по отношение на общите кредити. Все пак данните за първите няколко месеца на 2008г. (месец март вкл.) показват забавяне на растежа на българския банков сектор.

  Изследването на банковия сектор може да бъде изтеглено на адрес: www.rzb.at.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.