Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  ЕБВР и Райфайзенбанк подкрепят проекти на фермери и предприемачи в селските региони

  14.04.2009
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписаха втора кредитна линия, в размер на 10 млн. евро, която ще бъде използвана за финансиране на проекти на фермери и предприемачи от частния сектор, работещи в селските региони на страната. Кредитът е част от общата линия за финансиране на малки и средни предприятия (МСП) по програмата на Европейския съюз (EС) и ЕБВР, която е допълнена от субсидии от страна на Европейската комисия (ЕК).

  ЕБВР и Райфайзенбанк подкрепят проекти на фермери и предприемачи в селските региони

  Кредитната линия, отпусната от ЕБВР на Райфайзенбанк (България), ще улесни достъпа на малките и средни предприятия до финансови ресурси, което ще подпомогне разширяването на дейността им. Кредитополучатели могат да бъдат фермери, малки и средни предприятия, фирми, кооперации, еднолични собственици и други юридически лица, опериращи в селски региони в България. От кредитната линия могат да се възползват фирми и предприемачи с персонал до 100 души, с мажоритарен частен капитал и контрол, годишен оборот до 7 млн. евро и активи до 5 млн. евро.

  “Чрез тази кредитна линия Райфайзенбанк ще продължи да подкрепя българските фермери и предприемачи, които развиват бизнес в селските региони. Първата кредитна линия, също в размер на 10 млн. евро, бе успешно усвоена до края на 2008г. По нея Райфайзенбанк отпусна над 770 кредита на фермери и малки и средни предприятия за над 10.8 млн. евро”, каза Момчил Андреев, Председател на УС и Изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България).

  Това е втората линия за финансиране на проекти в селските региони, която ЕБВР отпуска на Райфайзенбанк и общо седмата, отпусната на компания от Групата Райфайзен в България. По предходните линии, предоставени от ЕБВР на Райфайзенбанк и Райфайзен Лизинг България, бяха финансирани малки и средни предприятия, както и проекти за енергийна ефективност на домакинствата и индустрията.
  Джеймс Хислоп, Директор на ЕБВР за България, коментира: “В тези трудни пазарни условия, ЕБВР предоставя кредит на Райфайзенбанк, за да продължи да финансира малките и средни предприятия в селските региони, в момент, в който те се нуждаят от това повече от всякога. Райфайзенбанк (България) се е доказала като стабилен партньор на ЕБВР в оказването на все по-голяма подкрепа на малките и средни предприятия в цялата страна”.

  Програмата за финансиране на малки и средни предприятия е съвместна инициатива на Европейската комисия и ЕБВР за подкрепа на развитието и разрастването на предприемачите, като улеснява достъпа им до финансиране. По тази програма, ЕБВР е одобрила средства в размер на 1.35 милиарда евро, от които 1.2 милиарда евро са отпуснати към момента. От старта на програмата през 1999 г. досега, ЕК е осигурила 197 милиона евро под формата на грантово финансиране по нея.

  ЕБВР е най-големият инвеститор в България, като е предоставила финансиране на проекти в цялата страна за 1.7 млрд. евро. Съвместно със своите партньори, банката е генерирала повече от 6.2 млрд. евро инвестиции в България.

  През 2008г. Райфайзенбанк затвърди позицията си на една от водещите институции във финансирането на малкия бизнес, като кредитният портфейл в този сегмент достигна близо 2 млрд. лв., което представлява ръст от над 32% спрямо 2007г. Печалбата на банката през 2008 г. се увеличи с 22% спрямо края на 2007 г. и достигна 132.6 млн. лв.

  ***

  Райфайзенбанк (България) ЕАД () е основана през 1994г. Банката е 100% собственост на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ, компанията управляваща дъщерните дружества на Райфайзен Централбанк Австрия (РЦБ) в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 17 пазара от региона са покрити от дъщерни банки, лизингови компании и многобройни доставчици на финансови услуги. 14.7 милиона клиенти са обслужвани от повече от 3200 банкови офиси. Райфайзен Интернешънъл е собственост на Райфайзен Централбанк, Австрия, която притежава около 70% от компанията. Останалата част се търгува на Виенската фондова борса.

  ЕБВР, притежавана от 61 страни и две правителствени организации, се стреми да подпомогне прехода от централно планирана икономика, към пазарна икономика в страните от Европа до централна Азия. Посетете сайта на ЕБВР:

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.