Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Домакинствата продължават да спестяват, въпреки кризата, сочи анализ на Райфайзенбанк

  28.01.2010
   
  • Преориентиране към депозити с по-дълъг срок

  Според анализ на Райфайзенбанк, базиращ се на данни на БНБ и на собствения й портфейл, българските домакинства продължават да спестяват, въпреки кризата и започналото плавно намаляване на лихвените нива по депозитите. Данните сочат, че в периода януари 2009 г. – ноември 2009 г., привлечените средства в банковата система от граждани и домакинства отбелязват ръст от 7%, като от 22.5 млрд. лева през януари нарастват до над 24 млрд лева към 30 ноември 2009 г.
  Средните лихвени нива по новопривлечени депозити намаляват, което се потвърждава и от статистиката на БНБ . В периода януари-ноември 2009 г. средните лихвени нива по новите депозити за домакинства в лева намаляват с близо половин процентен пункт, като от 8.16% годишна лихва през януари 2009 г. намаляват до 7.74% годишно към края на ноември 2009 г. Средната лихва по депозитите в евро остава почти непроменена и през януари 2009 г. възлиза на 6.31%, сравнено с 6.34% в края на ноември 2009 г., като пикът е през месец май 2009 г., когато средните лихвени нива достигат до 6.74%. Анализът на Райфайзенбанк показва, че през последните месеци на миналата година се наблюдава преориентиране на клиентите от депозити с по-кратки срочности (от един до три месеца) към спестовни продукти с по-дълъг срок (едногодишни депозити), както и към спестовни продукти, позволяващи редовно довнасяне на малки суми. В същото време средната сума на депозитите в портфейла на Райфайзенбанк остава непроменена.
  От друга страна все повече клиенти търсят възможност да откриват депозити с желаната срочност и валута без да посещават офис на банката, като се възползват от интернет банкиране, тъй като то им позволява да следят натрупаните лихви, падежи по депозита и лихвения процент направо от компютъра си. За последното тримесечие на 2009 г. Райфайзенбанк отчита ръст от 16%, на клиентите на системата за онлайн банкиране Райфайзен Онлайн.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.