Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Гърция – Дамоклев меч надвиснал над финансовите пазари

  30.06.2011
   
  • Темповете на растеж в еврозоната през 2011 г. ще варират в широки граници; средният ръст на БВП ще е 2%
  • Кризата с гръцкия дълг като “лакмусов” тест за еврозоната
  • Очаква се макро данните и корпоративните резултати отново да заслужат по-голямо внимание в краткосрочен план
  • Еврото печели от повишението на лихвените проценти на ЕЦБ
  • Разпределението на активите: Благоприятните оценки и позитивните очаквания за печалби обясняват повишаването на акциите до “неутрално” ниво

  “Драматичните последици, които Гърция оказа върху икономическата активност в Европа, би трябвало да започнат да отслабват от този момент нататък”, прогнозира Петер Брециншек, главен анализатор в Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ). Въпреки че бяха засенчени от развитието на гръцката дългова трагедия, както еврозоната, така и развиващите се пазари, отчетоха фаза на силен ръст през първото полугодие на 2011 г. Единствено резултатите за САЩ бяха разочароващи. „През втората половина на годината очакваме развитие като в огледало за обратно виждане. Макроикономическите данни и корпоративните резултати би трябвало да получат по-значително внимание след като драмата около Гърция избледнее и остане зад нас. Въпреки това, опасността от евентуално влошаване на кризата в Гърция продължава да виси като Дамоклев меч над финансовите пазари.”, обяснява Брециншек, оглавяващ Райфайзен Рисърч.

  Хелге Рехбергер, ръководител отдел Анализи на фондовия пазар, очаква облекчението покрай оцеляването на Гърция, в съчетание с предстоящото оповестяване на резултатите за второто тримесечие да подкрепи по-рисковите категории инвестиции: Доколкото очакванията за печалби остават над средното ниво и предвид благоприятните оценки, дисконтовият процент би трябвало да стимулира покупките както на акции, така и на корпоративни облигации.” Рехбергер очаква краят на отдавна наблюдаваното незадоволително представяне на растящите пазари да стане факт през третото тримесечие на годината, като залага на отрасли като IT, енергетика, стоки, служещи за защита, суровини, промишлеността и финансите.

  Икономическият ръст в еврозоната отслабва

  След добрия старт на еврозоната в началото на 2011 г. анализаторите от Райфайзен Рисърч очакват динамиката да се забави през второто полугодие на годината. Въпреки това еврозоната би трябвало да успее да отбележи растеж от 2 % за цялата 2011 г. Както и предходната година, тази средна стойност се получава при високите разлики в темповете на растеж на БВП. От една страна, ядрото на еврозоната, формирано от страни като Германия и Австрия, вече компенсира драстичните спадове от 2009 г. „През 2011 г. очакваме ръст от 3,3 % за Австрия, както и немалък резултат от 3,6 % за Германия ”, обяснява Брециншек. „От друга страна, Португалия и Гърция остават в дълбока рецесия, като спадът от над 3% в БВП на Гърция е най-големият за еврозоната”.

  Въпреки това, икономическите условия през 2012 г. ще бъдат донякъде по-хомогенни, отразявайки подкрепата, осигурена от очакваното разрешение на въпроса с кризата със суверенния дълг и структурните реформи. Но именно изпълнението на необходимите мерки, асоциирани с тези обстоятелства биха могли неколкократно да предизвикат турбулентности през годината. „Темата отново може да стане основна за инвеститорите на финансовите пазари, особено през пролетта на 2012 г. , когато се публикуват данните за държавния дефицит и дългове, както и тези за новите бюджетни планове”, прогнозира Брециншек.

  Кризата с дълга на Гърция като лакмусов тест за еврозоната

  Кризата с дълга на Гърция се влоши допълнително през последните няколко седмици. Трудно оценимите последици от намаляването на дълга на Гърция обясняват и постоянния отказ на ЕЦБ да наложи преструктуриране. Освен това, според анализаторите тези последици поддържат схващането, че Гърция ще може да продължи да разчита на финансова подкрепа от своите европартньори в средносрочен план. „Независимо от това, гръцкото правителство ще трябва да приеме допълнителни законодателни реформи и ефективно да приложи програмата за приватизация. Тук е и основният рисков фактор в прогнозирания сценарий. Възможността предоставената от ЕС/МВФ помощ бързо да се изпари заради липса на политическа воля за реформи в Гърция и съответно страната да преустанови плащанията по своя дълг е риск, който не може да бъде пренебрегнат”, заявява Брециншек. С финанасова инжекция от страна на ЕС/МВФ и с нов фокус върху структурата и динамиката на растежа в Гърция, ситуацията би трябвало временно да се успокои през второто полугодие на 2011 г. В дългосрочен план, главният икономист на РБИ Петер Брециншек очаква преструктуриране на гръцкия дълг. „Това има логика само ако Гърция реализира бюджетен излишък с изключение на лихвените плащания”.

  САЩ: По-висок ръст на БВП само през второто полугодие

  Както прогнозирахме и в предходния си доклад, значителното повишение в цените на горивата между март и май оказа сериозен ограничаващ ефект върху частното потребление в САЩ през второто тримесечие”, отбелязва Брециншек. При очквания, че пазарът на труда се подобри обаче, анализаторите на РБИ прогнозират, че САЩ ще се върнат към по-високи темпове на икономически растеж през второто полугодие. Вероятният резултат ще бъде ръст от 2,7 % за 2011.

  Инфлационният пик скоро ще бъде достигнат. ЕЦБ допълнително повишава лихвения процент

  През май средногодишната инфлация в еврозоната достигна 2,7% - значително превишение на целта от малко под 2%, поставена от ЕЦБ. Въпреки това, Брециншек очаква инфлацията тепърва да достигне пикови нива до над 3% средногодишно през юли. „Очакваното повишение обаче, не се дължи на някакво широкообхватно повишение на цените при всички стоки и услуги в световен план, а на покачването на цените в енергетиката и на храните. Очакваме инфлационните нива да се понижат отново през второто полугодие”, добавя той.

  Доколкото е малко вероятно инфлацията да достигне връхната си точка до настъпването на летните месеци, Брециншек очаква ново повишение на лихвения процент от страна на ЕЦБ до 1,5% още през юли. Целта на тази първа фаза от поредица повишения изглежда ще бъде ниво от 2%.

  Що се отнася до Федералния резерв на САЩ, Брециншек очаква повишението в лихвените равнища да се отложи до 2012 заради притесненията на Фед от слаб ръст на щатската икономика.

  EUR/USD: Нивото от 1.50 е възможно скоро

  Избягването на дългов колапс в Гърция и различното поведение на ЕЦБ и Федералния резерв по отношение на основните лихвени проценти би трябвало да са в полза на еврото. “Курсът евро/долар може скоро да достигне 1.50”, предвижда Брециншек.

  Все пак, анализаторите на Райфайзен Рисърч имат по-нюансиран поглед за съотношението между швейцарския франк и еврото. Докато спадът към 1.10 би трябвало да бъде избегнат при овладяване на гръцката финансова криза, то мотивът за защита все още подкрепя очакванията за ограничено движение в курса евро/швейцарски франк в рамките на 1.20 – 1.25 през втората половина на годината.

  Държавните ценни книжа: Леко нарастваща доходност през третото тримесечие

  Експертите на Райфайзен Рисърч очакват, че както опитите за овладяване на дълговата криза, така и очакванията за ръст на БВП в САЩ могат да навредят на дългосрочните държавни ценни книжа от двете страни на Атлантика в традиционната им роля като средство за защита. “Това ще доведе до лек ръст на доходността през третото тримесечие, без значително намаляване на разликите в доходността вътре в еврозоната”, коментира Брециншек. Поради тази причина той препоръчва “всеки, който не очаква незабавен колапс на Гърция или спад на американската икономика, доближаващ се най-малкото до нова рецесия да избягва дългосрочните държавни ценни книжа при настоящите нива на доходност. Все пак, бъдещи лихвени повишения от страна на ЕЦБ ще поставят под напрежение краткосрочните облигации в Германия и ще доведат до по-полегата крива на доходността”.

  Капиталови и дългови пазари: Препоръка за покупка на корпоративни облигации и избрани акции

  Капиталовите пазари в еврозоната в настоящия момент са фокусирани изцяло върху дълговата ситуация в Гърция. Рехбергер очаква, че нещата ще зависят до голяма степен от това дали гръцкото правителство ще успее да се справи със следващите препятствия. Според анализатора, оцеляването на правителството при вота на доверие в гръцкия парламент е само една стъпка по пътя на оцеляването и не трябва да поражда необоснован оптимизъм. “Въпреки, че очакваме както трендът на корпоративните печалби, така и оценките да бъдат положителни, оставаме предпазливи по отношение на развитието на капиталовите пазари в еврозоната през предстоящите месеци”, казва Рехбергер.

  Експертите препоръчват стратегия “не продавай” за американските акции: “В настоящия момент светът изглежда пълен с препъни камъни на пътя на капиталовите пазари. Въпреки това, повечето от най-важните индекси са над нивата си от началото на годината. При по-положителен новинарски поток по отношение на дълговите проблеми и стабилизацията на индикаторите във водещите икономики, капиталовите пазари би трябвало бавно да се върнат към курс на растеж.

  За тримесечна перспектива експерът препоръчва покупката на корпоративни облигации, които имат инвестиционен рейтинг или са с висока доходност. За следващите 12 месеца, той очаква положително развитие в маржа при тези два сегмента и дава обща препоръка за покупка на нефинансови корпоративни облигации. “Въпреки това очакваме растящ рисков спред през първата половина на 2012 г., поради все още несигурните въпроси с дълговата криза. Според нас до края на годината индексът на книжата с висока доходност би трябвало да се представи по-добре от индекса на книжата с инвестиционен рейтинг, на база обща възвращаемост”, обяснява Рехбергер.

  Разпределение на активи: Икономическите и корпоративни новини отново са противоречиви

  Въпреки че националните дългови проблеми в западните индустриализирани икономики представляват риск за цените на акциите, анализаторите на Райфайзен Рисърч поддържат промяна в теглото на акциите в портфейлите от минус 5% към неутрална. “Преди всичко благоприятните оценки и позитивните очаквания за корпоративните печалби подкрепят потенциала за ръст на цените. В допълнение на това, понижените разходи за суровини понижават тежестта върху маржовете, което ще окаже положително влияние върху отчетите през второто тримесечие. Дори в тези времена тези фактори говорят в полза на инвестирането в акции”, обяснява Брециншек. “Ако гръцкият въпрос затихне, позитивните икономически и корпоративни новини отново ще оказват по-голямо влияние върху финансовите пазари и акциите, и корпоративните облигации се очаква да спечелят от това развитие”.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.