Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзен Инвестмънт АГ консултира най-голямата сделка по сливания и придобивания в България за 2011 г.

  30.06.2011
   

  Контур Глобал придоби 73% от ТЕЦ Марица Изток 3 от Енел за обща сума от 545 млн. евро

  • Сделката е най-голямата по сливания и придобивания (М&А) в сектора на енергетиката в историята на България и най-голямата в сектора в Централна и Източна Европа за 2011 г.
  • Очакват се още транзакции в Югоизточна Европа и България
  • Българският пазар на сливания и придобивания за 2011 г. се оценява на 1 млрд. евро

  Виена, 29 Юни 2011 г. Райфайзен Инвестмънт АГ (РИАГ), в партньорство с Лазард бяха консултант на Контур Глобал (Contour Global) – глобална енергийна компания, която развива, придобива и оперира електрически и топлоцентрали, по сделката за придобиването на ТЕЦ Марица Изток 3, която бе финализирана на 28 юни 2011 г.

  Най-голямата сделка за сливания и придобивания в Централна и Източна Европа в сектора на енергетиката и комуналните услуги за 2011 г.
  На 15 март 2011 г. между Контур Глобал LP, със седалище в Ню Йорк и Енел S.p.A – третата най-голяма компания в Европа, предлагаща комунални услуги, със седалище в Рим, бе подписано споразумение за покупка. След изпълнение на условията по споразумението, на 28 Юни 2011г. Контур Глобал приключи сделката по придобиването на 73% от Енел Марица Изток 3 и 73% от Енел Оперейшънс България АД, като капиталовият дял се оценява на 230 млн. евро. По този начин общата стойност на сделката по придобиването на двете компании, заедно с дълга, възлиза на около 545 млн. евро към датата на приключването й. ТЕЦ Марица Изток 3 е разположена в Югоизточна България и представлява около 10% от общата инсталирана мощност в страната.
  “Тази сделка представлява, от една страна, най-голямата сделка в историята на България в сектора на енергетиката и комуналните услуги в областта на сливанията и придобиванията (M&A), а от друга – най-голямата M&A сделка в Централна и Източна Европа в сектора за 2011г. ”, подчерта Волфганг Пучек, член на УС на Райфайзен Инвестмънт.

  България е растящ пазар в сектора на сливания и придобиванията
  Според оценки на експерти, българският пазар на сливания и придобивания (M&A) се очаква да достигне 1 млрд. евро през 2011 г., най-вече в секторите на възобновяемата енергия, производството на храни, търговията на дребно и земеделието. “Българският пазар отново набира скорост и броят на сделките, най-вече в средния сегмент, чиято стойност е от около 20 млн. евро също отбелязва ръст”, каза още Волфганг Пучек. Все пак, не се очаква през 2011 г. да бъдат достигнати стойностите отпреди кризата, като това се очаква да стане в рамките на две години, в зависимост възстановяването на региона. Към настоящия момент, Райфайзен Инвестмънт е консултант по 20 активни проекта в Югоизточна Европа, включително България, Румъния и страните от Западните Балкани заедно с Хърватска, като в същото време са планирани още около 10 проекта.

  Райфайзен Инвестмънт АГ (РИАГ) е един от водещите инвестиционни консултанти в областта на сливанията и придобиванията (M&A) в Австрия и Централна и Източна Европа (ЦИЕ). РИАГ има 11 офиса в страните от ЦИЕ, включително в България. Комбинацията от регионално ноу-хау и глобална експертиза е основа за отлична консултантска дейност. Ексклузивното партньорство с Лазард, един от водещите инвестиционни консултанти в света, засилва позициите на Райфайзен Инвестмънт и й предоставя възможност за осъществяването на големи сделки.
  Райфайзен Инвестмънт АГ консултира международни компании и организации, както и правителства, в областта на инвестиционното банкиране и финансовите консултации. След основаването си през 1993 г. Райфайзен Инвестмънт е осъществила над 500 сделки за своите клиенти.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.