Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк: Умерен икономически растеж от 0.9% през третото тримесечие, темпът от първата половина на годината се запазва

  13.12.2012
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен макроикономически анализ на данните, публикувани към края на ноември.

  Според анализаторския екип на банката, през третото тримесечие българската икономика продължава да се развива по начина, наблюдаван и през първото полугодие на 2012 г. Брутният вътрешен продукт нараства с 0.9% на годишна база, което е в рамките на очакваното. По-добро от прогнозите на банката е развитието при потреблението и инвестициите, които са се увеличили спрямо същото тримесечие на 2011 г. съответно с 3.1% и 5.1%. Същевременно, по-неблагоприятна от предвижданата е динамиката на износа на стоки и услуги, чийто растеж е 0% на годишна база, вследствие на слабия икономически растеж в ЕС.

  Отчетено е забавянето на инфлационния темп до 0.3% на месечна база през октомври, поради нормализирането на динамиката на цените на храните на международните пазари. Анализаторите на банката обаче отбелязват, че натрупаната до момента инфлация е по-висока от първоначалните предвиждания, като в края на годината се очаква стойност от порядъка на 4.4-4.6%.

  Безработицата през третото тримесечие е намаляла от 12.3% до 11.5%, като тази стойност отразява стагниращ пазар на труда и липса на нови възможности за заетост.
  Бюджетният баланс с натрупване преминава на отрицателна територия (-0.1% от БВП) след пет поредни месеца на излишъци, като за края на годината се очаква дефицитът да е значително под реализираната през 2011 г. стойност от 2.1%.

  Кредитният растеж се забавя на годишна база през октомври, а спрямо предходния месец практически липсва нарастване. Забавя се и нарастването на депозитите, като въвеждането на данък върху лихвите от депозитите от януари 2013 г. е едно от вероятните обяснения.

  „Последните данни за европейските икономики не са особено обнадеждаващи, свидетели бяхме и на официалното отчитане на нова рецесия в Еврозоната.”, коментира главният икономист на банката Калоян Ганев. „На този фон реализираният икономически растеж на България може да се интерпретира като умерено положително явление, доколкото само балтийските страни, Полша, Словакия и Малта се справят по-добре от нас. Положителен е фактът, че динамиката на вътрешното търсене успя да компенсира забавянето по линия на външния сектор. Като се има предвид слабото последно тримесечие на 2011 г., очакванията ни са за продължаване на положителните развития в ключовите макроикономически показатели на страната и през четвъртото тримесечие на 2012 г.”, допълни Ганев.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.