Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк: Безработицата е най-висока от началото на 2004 г.

  10.05.2012
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си анализ на наличните към края на април 2012 г. макроикономически данни. В материала се посочва, че през февруари има допълнително влошаване на икономическата активност, като спадът на промишленото производство се ускорява до 4% на годишна база. Спадове в сравнение с година по-рано са отчетени и при строителната продукция (с 8.5%), и вътрешната търговия (с 5.6%), като последното е индикатор за слабо потребление.

  Анализаторите на банката отчитат и най-високата стойност на безработицата, наблюдавана от януари 2004 г. насам – 13.5% през февруари и март, като според тях пазарът на труда остава един от най-съществените рискове пред устойчивото възстановяване на икономиката. Отбелязано е и нарастването на лошите и преструктурираните кредити до 23.4% през март, което кореспондира с влошаването на показателите на реалния сектор и заетостта.

  „Нарастването на вноса през първите месеци на годината изглежда единственият показател, който не се вписва в общата картина и той би могъл да бъде тълкуван погрешно като положителен сигнал”, коментира главният икономист на банката Калоян Ганев. „Според нашите анализи обаче, този растеж се дължи от една страна на инерцията от възстановяването, което наблюдавахме до началото на зимата, и на известното активизиране на инфраструктурните проекти в страната през текущата година. На това се дължи и дефицитът на текущата сметка, който отчита статистиката на БНБ. За цялата 2012 г. силен ефект върху БВП от страна на вноса не може да се очаква, тъй като не се предвижда осезаемо възстановяване на вътрешното търсене”, допълни Ганев.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.