Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк: По-високата инфлация ще има неблагоприятно въздействие върху потреблението на домакинствата

  12.11.2012
   

  Анализаторите на банката отчитат нарастване на промишлената продукция с 2.7% на годишна база през август, както и средно 3% растеж в строителството за юли и август. В търговията на едро е налице спад, но в търговията на дребно оборотът продължава да расте, което е индикация за продължаващо нарастване на потреблението през тези два месеца.

  Текущата сметка през август е положителна (579.3 млн. евро), поради приходите от летния туризъм. За първите осем месеца на годината салдото също е положително – 227 млн. евро. Същевременно, търговският баланс продължава да се влошава, в резултат на по-бързия растеж на вноса в сравнение с износа, което също е в подкрепа на очакванията за растеж на вътрешното търсене.

  От друга страна обаче, анализът отчита високата инфлация, реализирана през септември: 1.1% спрямо предходния месец, поради поскъпването на храните. Прогнозата на Райфайзенбанк е за инфлация от 4.4% в края на годината, но според анализаторите на банката е възможно тази стойност да бъде надхвърлена, ако неблагоприятната тенденция при храните се задълбочи.

  На пазара на труда е отчетено минимално намаление на безработицата до 11.6% през септември.
  „Развитията в икономиката през лятото съответстват на нашите очаквания за продължаващо бавно възстановяване", коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „С настъпването на есенно-зимния сезон обаче, предстои да видим влошаване на показателите на пазара на труда – спад на заетостта и нарастване на безработицата. Това по естествен път ще се отрази и върху лошите и преструктурираните кредити, при които благоприятната тенденция от лятото вече започна да се обръща.

  Инфлацията също е възможно да се превърне в по-сериозен проблем до началото на следващото лято, което ще се отрази негативно върху покупателната способност на домакинствата", допълни Ганев.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.