Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк повишава прогнозата си за ръст на икономиката през 2012 г. до 1.5%

  09.10.2012
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си икономически анализ с коментар на наличните към края на септември статистически данни. Анализът отчита по-добрите от очакваните данни за брутния вътрешен продукт за първите две тримесечия на 2012 г. Отбелязано е, че през тази година основният двигател на възстановяването на икономиката е вътрешното търсене, като потреблението през първото полугодие се е увеличило в реално изражение с 3.2% на годишна база, а инвестициите – с 9.8%.
  „Развитието на икономиката от началото на годината ни накара да ревизираме прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт за 2012 г. от 1.0% на 1.5%. Макар и промяната да е само с 0.5 процентни пункта, тя отразява по-благоприятното развитие на показателите в сравнение с предвижданията ни от пролетта,” коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „Очакваме и през втората половина на годината тази динамика да продължи, макар и с по-ниски темпове, като за цялата година предвиждаме растеж на потреблението с около 3.5%, а на инвестициите – с 5.8%”, каза той.
  За 2013 г. прогнозата на Райфайзенбанк за икономическия растеж е намалена, като промяната отразява два фактора - по-високият растеж през 2012 г. като базов ефект от една страна, а от друга - продължаващата несигурност в Еврозоната, вследствие на липсата на устойчиво решение на проблема с държавните дългове. “Поне до средата на 2013 г. Еврозоната ще се развива слабо, което ще се отрази и на нашия износ. В случай обаче, че мерките, които предприема ЕЦБ, окажат по-осезателен стабилизиращ ефект на пазарите, може да видим и по-благоприятни развития през следващата година”, допълни Ганев.

  В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано също така, че през август инфлацията се нормализира след сравнително рязкото повишаване на ценовото равнище през юли, а безработицата спада минимално единствено под влияние на сезонните ефекти, без да се вижда реално отражение на икономическия растеж на пазара на труда. Отчетено е и по-доброто от прогнозираното изпълнение на държавния бюджет.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.