Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Финансовите пазари в ЦИЕ са повлияни от глобалните дебати за ликвидността

  04.07.2013
   

  • Растежът на БВП през 2013 г. е най-слабият от кризисната 2009 г.
  • Смесено представяне на капиталовите пазари в ЦИЕ, поради негативното влияние на слабата икономическа активност и монетарната политика на САЩ
  • Присъединяването на Хърватия към ЕС предоставя дългосрочни възможности за борсата в Загреб
  • Цел за ATX: 2,550 пункта до края на годината
  • Предпочитани компании за Австрия и ЦИЕ: RHI, Flughafen Wien, Lenzing, Netia, Komercni Banka, Egis, Magnit

  „Данните за БВП през първото тримесечие на 2013 г. на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бяха доста разнопосочни, но негативните тенденции зададоха общия тон. Докато Румъния и Унгария надхвърлиха очакванията, през периода наблюдавахме негативни резултати главно в най-големите икономики в региона - Русия, Украйна, Полша и Чехия. Отчетеният непроменен резултат в Австрия бе според нашите очаквания. През 2013 г. растежът на БВП е най-слабият от кризисната 2009 г.”. Така Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, част от Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ) започва анализа си по повод последната тримесечна публикация “Стратегии за Австрия и ЦИЕ”.

  Ситуацията в ЦИЕ не претърпя особени промени през второто тримесечие. Повечето от данните за индустриалното производство през пролетта сочат, че то е в процес на оттласкване от дъното. Все пак, водещите индикатори подхранват умерено по-големи надежди за лек ръст на БВП през втората половина на годината. Въпреки това, умерените темпове на растеж на БВП няма да се наблюдават отново до 2014 г. “Понижихме очакванията си за някои отделни държави като Русия и Украйна, и по този начин прогнозата ни за реалния ръст на БВП за целия регион през идната година е около 2.3%, което все още е значително под потенциала. Австрийският БВП може да нарасне до 1.5% през 2014 г., подкрепен от нетния износ и вътрешното потребление, както и от благоприятната ситуация в Германия”, смята Брециншек.

  Австрия: По-ниските приходи от данъците върху доходите да бъдат компенсирани от ограничения в разходите

  Тъй като инфлацията достигна до нови най-ниски нива (с изключение на Русия и Румъния), усилията за консолидация на бюджета напредват бавно. Фактът, че в Австрия, бюджетният баланс през 2013 и 2014 г. се очаква да бъде под 3 и съответно 2% от БВП, се дължи най-вече на по-големия ръст на приходите, особено от данъка върху доходите. Приходите също така са подкрепени и от средната инфлация от 1.9%, която упорито продължава да бъде над тази в Еврозоната.
  “Следователно, намаляването на приходите от данъците върху доходите, което според нас ще бъде необходимо след изборите, би трябвало да бъде финансирано главно от ограничения на разходите, за да може да се запази привлекателността на Австрия като бизнес дестинация””, коментира Брециншек предстоящите през септември парламентарни избори в Австрия.

  Възможно краткосрочно напрежение върху валутите в ЦИЕ

  Низходящата тенденция на лихвените проценти в ЦИЕ и Турция бе съпътствана от изключително експанзивна монетарна политика от страна на ЕЦБ. Спадовете в нивата на инфлацията ще позволят допълнителни намаления на лихвените проценти до края на годината, но те се очаква да спрат през следващите шест месеца, поради глобалните дебати за ликвидността, както и предвижданото съживяване на икономическата активност и инфлацията.
  “До пролетта, намаляващите диференциали на лихвените проценти бяха подкрепени от входящи краткосрочни капиталови потоци, но в краткосрочен план, тези потоци от “горещи пари” се очаква да се обърнат и по този начин да доведат до напрежение върху валутите в ЦИЕ. Все пак, до края на годината, отново очакваме по-добри нива на съотношението с еврото”, казва Брециншек.

  Капиталовите пазари в ЦИЕ са засегнати от негативния сентимент спрямо развиващите се пазари

  Докато спадът в доходността на повечето държавни ценни книжа на страните от ЦИЕ отразяват позитивната страна на глобалното предлагане на ликвидност, капиталовите пазари са засегнати от негативния сентимент по отношение на развиващите се пазари. В частност, големите борси в Русия и Полша са повлияни от този процес, а от началото на годината Унгария, Хърватия и Румъния успяха да се задържат леко над повърхността. “Дискусиите за промяна на политиката на Федералния резерв ще окажат негативно влияние и върху пазарите в ЦИЕ. Отначало капиталовите пазари в цяла Източна Европа ще претърпят период на корекции, но условията би трябвало да се подобрят към края на 2013 г. поради очакванията за раздвижване на икономиката”. Това е прогнозата на Брециншек за второто полугодие.

  По отношение на държавните ценни книжа, негативното влияние на международните капиталови потоци се балансира от позитивното развитие при лихвените проценти на местните пазари. Руските правителствени и корпоративни облигации предоставят атрактивни възможности за възвращаемост за период от 3 до 12 месеца. Полските и румънски държавни ценни книжа също са с препоръка за покупка за срок от 2 до 6 месеца.

  Присъединяването на Хърватия към ЕС предоставя дългосрочни възможности за борсата в Загреб

  “Най-добре представящият се индекс през първото тримесечие - хърватският CROBEX10, отново отчете спад през второто тримесечие. Борсата страда от хронично слабия растеж, тъй като икономиката продължава вече 5 години да бъде в рецесия. За 2013 г. очакваме спад на БВП от 0.5%”, анализира Брециншек най-новия член на ЕС. “Хърватското присъединяване към ЕС предоставя дългосрочни възможности за борсата в Загреб. Подобрението на възприятието за риск на Хърватия, заедно с напредването на процеса на конвергенция, вероятно ще даде своите плодове в дългосрочна перспектива под формата на нарастващи капиталови потоци от чужбина. Все пак е рано, тези позитивни фактори да окажат влияние.

  Цел за ATX: 2 330 пункта до края на септември; 2 550 пункта до края на годината

  Анализаторите от Райфайзен Центробанк предвиждат, че както австрийския капиталов пазар, така и борсите в Централна и Източна Европа ще отчетат странични движения през летните месеци. Целта за ATX до края на септември се предвижда да бъде 2 330 пункта, отразяваща очакван ръст от приблизително 5% през третото тримесечие. До края на годината динамичното развитие би трябвало да набере скорост, което да доведе австрийския индекс до нивото от 2 550 пункта. Въпреки че, доходността по австрийските, германските и американските ценни книжа отбеляза съществен ръст напоследък, Бернд Маурер, заместник главен анализатор в Райфайзен Центробанк, подчертава привлекателността на акциите спрямо другите категории активи. “Със съотношение цена/печалба от 10.8, ATX има атрактивна оценка след последната корекция и основните показатели се очаква на отбележат растеж през следващите 12 месеца в условията на продължаващата среда на ниски лихви”.

  Имайки предвид предпазливите прогнози за растеж на Европа, австрийските компании увеличиха активността си в растящите пазари на Азия и Южна Америка, както и в САЩ. RHI, voestalpine, Semperit, Palfinger и Lenzing са сред компаниите, които генерират най-високи обороти на развиващите се пазари.

  Предпочитания за австрийски акции: RHI, Flughafen Wien, Lenzing

  Акциите на RHI, Flughafen Wien (Летище Виена) и Lenzing са разглеждани от анализаторите на Райфайзен Центробанк като предпочитани сред австрийските компании. Положителната оценка за RHI се основава на експанзията на множество продуктови линии на развиващите се пазари - БРИК, както и САЩ, а също така и на положителния ефект в резултат на обратната интеграция. Нивото на самостоятелни запаси от магнезий в момента са 80%. Според Маурер, препоръката “купувай” за акциите на Flughafen Wien се базира на позитивните ефекти от програмите за съкращаване на разходите, която в крайна сметка не доведе до повишаване на оперативните разходи от пускането на новия терминал “Check-in 3”. В допълнение на това, последните данни за броя на пътниците бяха леко разочароващи, но се очаква обръщане през идните месеци. Райфайзен Центробанк отбелязва и акциите на Lenzing като предпочитани, тъй като последният спад в цената й не е фундаментално оправдан. В допълнение на това анализаторският екип очаква стабилизация на цените на вискозата на Lenzing.

  Предпочитания в ЦИЕ: Netia, Komercni Banka, Egis, Magnit

  В Централна и Източна Европа, настоящите фаворити са акциите на полската телекомуникационна компания Netia; чешката Komercni Banka и унгарската фармацевтична компания Egis. В Русия анализаторите предпочитат търгуваните на местната борса акции на ритейл компанията Magnit.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.