Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк: Делът на лошите кредити спада предимно поради отписвания на кредити

  11.02.2013
   

  Райфайзенбанк (България) публикува месечния си анализ на последните макроикономически данни, налични към края на месец януари 2013 г.

  Анализаторите на банката отчитат продължаващ спад на промишленото производство през ноември (-1.8% на годишна база), както и спад на вътрешната търговия (-7.4% спрямо ноември 2011 г.). Същевременно строителната продукция продължава да нараства (годишен растеж от 1.1%), като определящият фактор е динамиката на инженерното строителство, докато сградното строителство отново се връща към спад.

  По отношение на динамиката на външната търговия е отбелязано силно положителното развитие на износа на стоки през ноември (11.0% номинален растеж на годишна база), като същевременно при вноса се забелязва слабо покачване спрямо същия месец на предходната година (0.5%). Последното е интерпретирано и като вероятни слабости на вътрешното търсене.

  Отчетената динамика на външната търговия е сред основните причини за нетипично положителната текуща сметка през месеца в размер на 89.7 млн. евро, с което и натрупаният от началото на годината баланс по нея също остава положителен (50.3 млн. евро).

  Поскъпването на хранителните стоки и услугите са посочени като основните причини за отчетената в края на 2012 г. 4.2% инфлация.
  Пазарът на труда е цитиран като една от основните проблемни области на българската икономика, с регистрираната в края на годината безработица от 12.5%, въпреки че банката е очаквала по-голям ръст на показателя от началото на зимата.
  В анализа е отчетено и значително по-доброто от прогнозираното изпълнение на бюджета – дефицитът за 2012 г. е 0.5%, при планирано в Закона за държавния бюджет салдо от -1.3%.
  Макроикономистите на банката отбелязват и спада на дела на лошите кредити в края на последното тримесечие на 2012 г. до 16.62%, при 17.25% през третото тримесечие на същата година.

  „Спадът на лошите кредити, който Българската народна банка регистрира в края на миналата година, е преди всичко резултат от отписване на кредити от балансите на банките.”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „Няма промяна в икономическата ситуация, която да предполага устойчиво намаление на показателя. Последното може да се случи едва след като икономиката започне да регистрира по-съществен икономически растеж, съответно когато започне да се възстановява заетостта. Прогнозата ни за нарастване на БВП с 1.5% през 2013 г. означава, че сме все още далеч от подобно развитие.”, допълни Ганев.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.