Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк: Нарастването на вноса предполага растеж на вътрешното търсене и през последното тримесечие на 2012 г.

  11.01.2013
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си анализ на база последните налични макроикономически данни.

  Макроикономистите на банката отбелязват продължаващия втори пореден месец спад на индустриалното производство (-1.5% през октомври), дължащ се на спада на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, и газ. Същевременно, в преработващата промишленост, която има водеща роля в индустриалния сектор, е отчетен растеж с 1.1% на годишна база.

  Анализът отчита, че за първи път от края на 2008 г. нараства сградното строителство, на фона на продължаващото възстановяване на строителната продукция като цяло.

  Подобно на предходните месеци, реалният обем на вътрешната търговия показва спад и през октомври. Въпреки това, вносът нарасна сравнително динамично (8.7% на годишна база), значително изпреварвайки този на износа (2.8%). Динамиката на вноса е индикатор за продължаващо нарастване на потреблението и най-вече на инвестициите. Очертава се развитие, подобно на това от третото тримесечие, когато влошаването на външнотърговското салдо се дължеше изцяло на ръста на вноса на инвестиционни стоки.
  Според анализаторите отчетената през ноември дефлация от 0.1% е резултат от по-голямото от очакваното поевтиняване при храните.

  В анализа са отбелязани също продължаващите умерено нарастване на кредитите за нефинансовите предприятия и спад при кредитите за домакинствата през ноември, както и възстановяването на депозитния растеж след временните колебания при спестителите през октомври.

  „Устойчивото нарастване на вноса е сигурна индикация за продължаващо нарастване на вътрешното търсене и през последното тримесечие на 2012 г.”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „В същото време се сбъдват и очакванията ни за слаб растеж на износа, при което положителната динамика на потреблението и инвестициите се оказват незаменим фактор, компенсиращ негативните влияния на външната среда. Тези влияния обаче със сигурност няма да позволят осезаемо ускоряване на растежа на българската икономика и през 2013 г.”, допълни Ганев.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.