Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк: Актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни

  07.10.2014
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически анализ с коментар на данните, налични към септември.

  Според анализаторите на банката през август дефлацията отново се е завърнала в българската икономика: „През август индексът на потребителските цени се понижи отново (-0.2% на месечна база), докато през юли той отбеляза ръст от 0.4%“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. „От друга страна, сезонно изгладената инфлация (12-месечна плъзгаща се средна от месечните темпове на изменение на индекса) е трайно под нулата от август миналата година насам. Въпреки че нейните стойности се свиват от февруари тази година, достигайки -4.5% през август, дефлацията трайно и силно присъства в българската икономика през последните 12 месеца, задържайки растежа є“, допълни той.

  Все пак, очакванията на анализаторите са, че политиката на Европейската централна банка, целяща повишаване на инфлацията в Еврозоната, ще окаже влияние срещу дефлационните тенденции и у нас. В същата посока ще подейства и повишението на цените на електроенергията през октомври. Въпреки това, е възможно този процес да се забави във времето.                      

  Според Калчев, сериозно се задълбочава проблемът с бюджетния дефицит. „Само до юли 2014 г. се натрупа дефицит в размер на 1.15 млрд. лв., което е с 979 млн. лв. повече от дефицита за същия период на миналата година. Спрямо юни 2014 г. дефицитът, също се увеличава със 151.6 млн. лв. Основната причина за тази ситуация са твърде оптимистичните приходи, заложени в бюджета, поради което разходите се оказаха неадекватно високи. Ще трябва да се заеме нов дълг, за да се покрие допълнителния дефицит.“   

  В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано също така, че текущата сметка на платежния баланс остана положителна през юли (594.3 млн. евро), нараствайки в положителна област за трети пореден месец. Положителният баланс на услугите и нетните трансфери от българи, живеещи в чужбина сериозно подкрепят баланса на текущата сметка.    

  От друга страна, паричната статистика на БНБ показва нарастване на покритието на паричната база с валутни резерви, което към юли достигна 183.3%. Това прави валутния борд още по-стабилен. Въпреки месечния спад на кредитите през юли (-0.2%), на годишна база те отново нарастват, за шести пореден месец, но лошите и преструктурирани кредити все още остават на високо ниво, 22.2% към юни 2014 г. Анализаторите на Райфайзенбанк отчитат, че след юни депозитите отново бележат ръст, като на месечна база нарастват с 0.7%, а на годишна база със 7.4%.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.