Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  “Избери, за да помогнеш” подкрепи провеждането на безплатни профилактични прегледи на рискови групи за хронично бъбречно заболяване

  29.03.2016
   
  • Скринингът ще се осъществи в Стара Загора между 29 март и 28 април

  Дарителската кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2014 г. набра над 14 000 лв. в подкрепа на проекта на Българското нефрологично дружество (БНД) – „Скрининг на рискови групи за хронично бъбречно заболяване“. Средствата бяха събрани от дарения на служители на Групата Райфайзен, както и от банката, която за всяко дарение от свой служител добави по още 100 лв.

  В периода 29 март - 28 април 2016 г. с дарените средства БНД ще осъществи скрининг на повече от 5000 души от Стара Загора и региона. В съответствие с акцента на тазгодишния Световен бъбречен ден, който беше посветен на бъбречното здраве при децата, 2000 от изследваните ще бъдат на възраст под 18 г. Този скрининг ще бъде осъществен от нефролозите в Стара Загора и региона с цел установяване на бъбречна заболеваемост при здрави хора – възрастни и деца. Желаещите ще бъдат консултирани и изследвани безплатно, и при установени отклонения ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания (други лабораторни показатели, образна, ултразвукова диагностика и пр.). В проекта ще участват и местни детски нефролози.

  Стартът на кампанията бе обявен официално днес в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД - Стара Загора от председателя на БНД проф. Емил Паскалев в присъствието на представители от Общината, проф. Борис Богов – зам. председател на БНД, проф. Мая Гълъбова – декан на Медицинския факултет към Тракийския  университет - Стара Загора, проф. д-р Йовчо Йовчев – изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД - Стара Загора, представители на РЗОК, на служби по трудова медицина и медийни партньори. Прегледите ще се провеждат в Университетската болница, на ет. 9, срещу Първа вътрешна клиника, Направление по Нефрология.

  Проф. Паскалев напомни на обществото, че тези заболявания са често срещани, нерядко водят до инвалидност и често настъпват без симптоми. Според статистиката всеки 8-ми човек (12-13%) в България има хронично бъбречно заболяване.

  От особено значение за неговото развитие е диабетът и зле контролираната хипертония. Към днешна дата пациентите на диализно лечение са около 3 600, а трансплантираните – над 560 души. Чакащите бъбречна трансплантация са близо 1000 души, като голям брой хора са с неоткрити заболявания.

  Благодарение на дарените средства от Райфайзенбанк и нейните служители 11-та поредна инициатива на Нефрологичното дружество призовава широката общественост, заедно с общопрактикуващите лекари и нефролозите, да обединят силите си и да насочат мисленето си към значимостта на профилактиката и своевременното лечение. От изключителна важност е да се насърчава и улеснява профилактиката и ранното откриване на бъбречните увреждания още в ранна детска възраст. Това предотвратява необратимите промени и хроничното увреждане на бъбречната функция.

  За седемте си издания до момента кампанията “Избери, за да помогнеш” е подкрепила 189 значими проекта в сферата на здравеопазването, социалната дейност, екологията, образованието и културата с общо 2 278 660 лева.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.