Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк и ЕИФ договориха нови 43 млн. евро за финансиране на иновативни проекти

  02.10.2018
   

  Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново споразумение за още 43 млн. евро по програма InnovFin на Европейската комисия, в допълнение на 35 млн. евро, подписани през 2016 г. Транзакцията се осъществява с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – основата на Инвестиционния план за Европа.

  До този момент, в рамките на програмата InnovFin, за две и половина години Райфайзенбанк е финансирала над 140 проекта на бизнеса за близо 35 млн. евро. Секторите от българската икономика, които най-активно се възползваха от програмата, са в сферата на производството и търговията. Финансираните проекти са основно за инвестиции и оборотни средства, с цел разрастване на бизнеса. Сред иновативните инвестиции са изграждането на кабелно оптично трасе; изграждане на инкубатор - споделени работни пространства за генериране на идеи, както и внедряването на нови технологии и оборудване в бързоразвиващи се предприятия.

  Благодарение на второто споразумение, посредством Инвестиционния план за Европа, стотици малки предприятия и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 78 млн. евро. Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата подкрепа по Програмата на Европейската комисия „Horizon 2020“. Това ще даде възможност на Райфайзенбанк да предоставя на иновативните компании допълнително финансиране при по-благоприятни условия.

  Оливер Рьогл, Председател на Управителния съвет на Райфайзенбанк (България), коментира: „Благодарение на дългогодишното ни и ползотворно сътрудничество с ЕИФ, допълнително ще увеличим подкрепата си за малките и средни предприятия, и ще покажем за пореден път, че сме партньор на българския бизнес и в сектора на иновациите. Благодарение на споразуменията ни с ЕИФ по трите програми – COSME, InnovFin и Инициатива за МСП, които са за близо 400 млн. евро, ще предоставим на българските малки и средни предприятия финансиране при значително облекчени изисквания.“, допълни той.

  Програма InnovFin подпомага финансирането на иновациите чрез съвместна инициатива на Европейската Инвестиционна Банка и Европейския Инвестиционен Фонд в сътрудничество с Европейската комисия в рамките на програма Хоризонт 2020. Целта на това споразумение е да насърчи кредитирането и достъпа до финансиране на малки и средни предприятия и предприятия със средно ниво на капитализация (с персонал до 499 души), като допринесе за откриването на нови работни места и за икономическия растеж в ЕС.

  Тази програма още един път потвърждава сериозните намерения на Европейската комисия да изпълни част от основните си цели: създаване на работни места, повишаване на растежа и инвестициите в България и Европа.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.