Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Сградното строителство – мотор на растежа в реалния сектор на икономиката

  30.04.2018
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към април, с фокус върху реалния сектор.

  Анализаторите на банката отчитат, че според данните на НСИ, през февруари 2018 г. обемът на индустриалното производство се понижи с 1.0% спрямо февруари м.г на фона на нарастване на цените на производител на вътрешния пазар с 4.4% в индустрията.

  „За разлика от 2017 г., когато разходите за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността нараснаха със 7.4%, промишлените предприятия планират свиване на инвестициите с 6.6% през 2018 г. според анкетите на НСИ. В съответствие с тази нагласа през март и показателят „бизнес климат в промишлеността“ остава на нивото си от февруари, като промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, а очакванията им за дейността през следващите три месеца дори леко се влошават на фона на непроменени цени“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

  От своя страна строителната продукция регистрира ръст от 4.1% през февруари (спрямо февруари м.г.), като сградното строителство се увеличи със 7.4%, а гражданското и инженерното строителство остана на нивото си от февруари 2017 г.

  “За разлика от индустрията обаче, очакванията на строителните предприемачи за състоянието на бизнеса през следващите три-шест месеца бяха оптимистични, което съответства и на покачването при показателя „бизнес климат в строителството“ с 1.2 пункта“, допълва Калчев.

  Икономически обзор към май 2018г.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.