Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзен публикува Доклад за банковия сектор в Централна и Източна Европа за 2019 г.

  16.07.2019
   
  • Според анализаторите на Райфайзен Рисърч банковият сектор в Централна и Източна Европа е близо до рекордна рентабилност. Те отчитат двуцифрена възвръщаемост на капитала в регионите на Централна Европа, Югоизточна Европа, и Източна Европа.
  • Чехия и Косово са най-рентабилните пазари, Румъния, Унгария и Украйна са пазарите с най-интересен обрат.
  • Печалбата на банковия сектор в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро, като в целия регион на ЦИЕ за 2018 г. тя е над 30 милиарда евро.
  • Показателят необслужвани кредити в ЦИЕ е в едноцифрената зона, като най-ниското ниво е в Централна Европа (Чехия, Унгария и Словакия) – 3.3%, докато в Югоизточна е 7%, а в Източна – 9.3%.
  • Увеличава се диференциацията в регионалните стратегии на големите трансгранични банки, но Чехия, Румъния и отчасти Русия са сред основните пазари на водещите банкови групи в ЦИЕ.
  • Руският банков пазар се възползва от консолидацията, отново отбелязва двуцифрена възвръщаемост на капитала. Стабилен бизнес за чуждестранните банките, които отдавна оперират на пазара.
  • Пазарният дял на австрийските банки в ЦИЕ отново се доближава до рекордни нива. Най-висок потенциал за растеж в Югоизточна Европа, до известна степен отслабва растежът в Централна Европа, особено в банкирането на дребно поради регулаторни ограничения.
  • Анализаторите на Райфайзен увеличават очакванията си за растеж за Унгария, Румъния и Украйна; солиден растеж в Сърбия, Хърватия и Русия; кредитният растеж се очаква да се забави леко в Чехия, Словакия и България.

  Можете да откриете Доклада за банковия сектор в Централна и Източна Европа за 2019 г. на портала на Райфайзен Рисърч (моля обърнете внимание, че поради регулаторни изисквания трябва да се регистрирате, за да достъпите информацията).

  Видео интервю с автора на доклада Гунтер Дойбер, който обобщава основните изводи в документа, е достъпно на блога на РБИ “Discover CEE”.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.