Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк: Банковата система с много добри резултати

  23.07.2019
   

  Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към юли, с фокус върху банковия сектор.

  Анализаторите на банката отчитат, че според данните от паричната и лихвена статистика на БНБ, кредитирането и депозитите реализират солиден ръст на годишна база (към май) на фона на леко спадащи лихвени проценти и намаляващи лоши кредити.

  За тридесет и втори пореден месец, кредитите към фирми и граждани се увеличиха с общо 6.1% на годишна база, достигайки 55.9 млрд. лв. „От своя страна нивото на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) през май отбеляза спад с 2.9 пр.п. на годишна база до 13.2%, което въпреки намалението остава относително високо ниво. Очакваме продължаване процеса на постепенно понижаване дела на лошите и преструктурирани кредити в следващите месеци“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

  Обемът на депозитите отново нарасна на годишна база с 8.2% до 73.6 млрд. лв. за петдесет и четвърти пореден месец. По компоненти, депозитите на домакинствата се увеличиха с 9.2%, достигайки 50.8 млрд. лв., а тези на нефинансовите предприятия (фирмите) с 5.9% до 22.8 млрд. лв. „За седми пореден месец депозитите на фирмите бележат само едноцифрни годишни ръстове, което е сигнал за донякъде подобрена инвестиционна среда в реалната икономика, кореспондираща и с ръста на инвестициите в рамките на БВП, който въпреки че е относително слаб е положителен за периода“, допълва Калчев.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.