Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  ЕИФ и Райфайзенбанк подписаха ново гаранционно споразумение за 85 млн. евро в подкрепа на българските малки и средни предприятия по време на COVID-19 пандемията

  15.03.2021
   
  • Райфайзенбанк е първата българска банка, която се възползва от подкрепата на Европейския гаранционен фонд
  • Банката ще отпуска кредити при облекчени условия
  • Европейския гаранционен фонд е подкрепен от България и останалите страни членки на ЕС

  Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново гаранционно споразумение в размер на 85 млн. евро за подкрепа на българските малки, средни и междинни предприятия (с по-малко от 500 служители). Гаранцията е подкрепена от Европейския инвестиционен фонд.

  В рамките на споразумението, компаниите ще имат достъп до финансиране със 70% гаранция за всеки нов кредит, която е осигурена от ЕИФ. Максималната сума на кредита е 7.5 млн. евро, а срока за кандидатстване до 31 декември 2021 г.

  Алан Годар, главен изпълнителен директор на ЕИФ отбеляза: "Пандемията COVID-19 оказа тежки последици върху малките и средни предприятия в целия Европейски съюз. Групата на Европейската инвестиционна банка и страните членки създадоха Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), за да смекчат икономическото въздействие върху тези компании и да им помогнат да продължат своя растеж и развитие в средносрочен и дългосрочен план. Първата операция в рамките на ЕГФ в България ще осигури на малките, средни и междинни компании необходимото финансиране при по-благоприятни условия. Щастливи сме да продължим дългогодишното си партньорство с Райфайзенбанк в подкрепа на българската икономика в тези трудни времена."

  Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, коментира: "Първата сделка с българска банка в рамките на Европейския гаранционен фонд е отлична новина за българската икономика. Искам да благодаря на нашите партньори в Райфайзенбанк, че постигнаха този важен етап с нас. Това се случва след рекордна година, в която ЕИФ ангажира около 328 млн. евро за нови операции, което се очаква да отключи 1.8 млрд. евро за малките и средни предприятия в България и по-голямата част от тази сума ще подпомогне тези, които пострадаха най-много от пандемията. Нашата финансова подкрепа спомага за подобряване на живота на хората и запазване на работни места, като същевременно играе важна роля за стимулирането на икономическото развитие в България по време на пандемията. Уверявам ви, че сме готови да подкрепяме малки и средни компании за създаване на работни места и просперитет в цяла България.

  ***

  Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) е създаден от България и други страни членки за защита на компаниите, пострадали от кризата с COVID-19. Използвайки гаранции от близо 25 млрд. евро, ЕГФ дава възможност на ЕИБ и ЕИФ бързо да предоставят заеми, гаранции, обезпечени с активи ценни книжа, капитал и други финансови инструменти, достъпни предимно за малки и средни предприятия. ЕГФ е част от пакета за възстановяване на Европейския съюз, чиято цел е да осигури общо 540 млрд. евро за стимулиране на сектора на здравеопазването и другите части на икономиката на ЕС, които са най-силно засегнати.

  Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е част от Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Основната му мисия е подкрепа на европейските микро, малки и средни предприятия, като им помага на достъпа до финансиране. ЕИФ проектира и развива инструменти за рискови капитали, капитал за растеж, насочени към този пазарен сегмент. В тази си роля, ЕИФ подкрепя целите на ЕС за иновации, изследвания и развитие, предприемачество, растеж и заетост.


  Райфайзенбанк (България) е основана през 1994 г. като първата чуждестранна инвестиция на „зелено“ в българския банков сектор. 100% от капитала на Райфайзенбанк са собственост на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ). РБИ приема както Австрия, където е водеща корпоративна и инвестиционна банка, така и Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за свой вътрешен пазар. 13 пазара в региона са покрити от дъщерни банки. Около 46 000 служители обслужват 16.8 милиона клиенти чрез близо 2000 офиса, голямата част от които са в ЦИЕ.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.