Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзенбанк тества плащане с лицево разпознаване

  08.03.2021
   

  Пилотният проект се реализира с приложение на стартъпа PayByFace в рамките на Visa Innovation Program

  Карти, чипове, телефони, аксесоари… Развитието на безконтактната технология прави възможна появата на пазара на все по-разнообразни високотехнологични решения за плащане. Непрестанната еволюция в картовите разплащания е факт, а един от двигателите е успешното партньорство между финтех компании и утвърдени финансови организации с голяма клиентска база. След като през 2020 г. въведе редица подобрения по мобилното и онлайн банкиране и пусна дигитални портфейли за удобно плащане със смартфон за всички свои картодържатели, Райфайзенбанк стартира пилотен проект за плащане единствено с помощта на лицево разпознаване. Целта е да се видят нагласите на потребителите в България към плащането по този иновативен начин.

  Тестовете се реализират в партньорство със стартъпа PayByFace като част от Visa Innovation Program – инициатива на Visa и Eleven Ventures за подкрепа на навлизането на последните финтех иновации в реалния бизнес на утвърдените компании.

  „За нас е изключително вълнуващо да тестваме плащания с лицево разпознаване и да видим каква е нагласата на българските потребители към един от най-новите методи за идентификация. Този пилотен проект, съвместно с PayByFace, за нас е поредната стъпка в посока предоставяне на още по-интересно, сигурно и удобно плащане за нашите клиенти, тъй като банковата карта на клиентите реално е тяхната усмивка.“ – казва Мариела Атанасова, директор „Индивидуално банкиране“ в Райфайзенбанк.

  Михай Драгичи – основател и изпълнителен директор на PayByFace, заяви: „В PayByFace сме развълнувани, че имаме възможност да тестваме нашата система за разплащане, базирана на разпознаване на лица, в партньорство с Райфайзенбанк България. Този пилотен проект представлява изключителна възможност за нас да спечелим доверие чрез асоциация“. Емануеле Конти-Веки, съосновател на PayByFace и финансов директор, добави: „Много сме благодарни на Рене и нейния екип в Eleven, както и на екипа на Райфайзенбанк. Програмата за иновации на Visa беше ключова при координирането на взаимодействията между Райфайзенбанк и PayByFace.“

  „Радваме се, че работата ни със стартъпите в Програмата за иновации на Visa, която ръководим през последните две години, дава своите плодове и затвърждава хипотезата, че между стартъпите и големите компании може да има много добро партньорство, от което всички печелят, най-вече клиентите.” – отбелязва Рене Томова, Дизайн Партньор в Eleven Ventures.

  За да могат да плащат само с разпознаване на лицеви черти, потребителите трябва да се регистрират в приложението на PayByFace, където да си направят селфи и да въведат данните на платежната си карта. На касата пък е монтирано устройство – таблет, който разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането. Така клиентът получава продукта без да се докосва до нито едно устройство, а лицето му замества платежната карта.

  Засега иновативната услуга е в тестови период и е достъпна за клиентите на Райфайзенбанк, които плащат в бистро „Луна“ в офис център ЕКСПО 2000, където се намира и централата на банката. Тестовият период на услугата ще продължи до края на април 2021 г.

  За Eleven Ventures
  Eleven е един от водещите фондове за рисков капитал в Югоизточна Европа с фокус върху компании в ранна фаза. Eleven инвестира в стартъпи от 2012 г., а дейността му е основополагаща за изграждането на местната стартъп екосистема. Екипът на фонда е съставен от предприемачи и професионалисти в областта на инвестициите, с над 150 реализирани сделки през последните 7 години. Вторият фонд на Eleven е формиран изцяло от частни инвеститори и има фокус върху B2B технологични компании.

  За PaybyFace
  PayByFace BV е финтех стартъп, основан от Михай Драгичи: компанията първоначално е регистрирана в Румъния, където платежната система PayByFace е достъпна в повече от 100 локации. Чрез програмата Visa Innovation и партньорството с Райфайзенбанк (България), PayByFace включва българско дъщерно дружество, за да разшири предлагането си в София и останалата част от България.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@kbcbank.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.