Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Все повече пенсионери получават пенсията си по банков път и ползват електронно банкиране

  05.04.2021
   
  • Най-голям брой Сметки За Пенсия от Райфайзенбанк са били открити през месеците май и юни 2020 г., непосредствено след въвеждането на ограничителните мерки.
  • Всеки втори пенсионер използва също онлайн или мобилно банкиране, и плаща по иновативен начин с карта или телефон в търговските обекти и онлайн магазини.
  • Средният размер на получаваната по сметка пенсия е 420 лв.
  • Средната възраст е 68 г., делът на жените е по-голям.

  Ръст на новооткритите сметки за получаване на пенсия по време на пандемията отчитат от Райфайзенбанк. За периода март 2020 – март 2021 г. откритите Сметки За пенсия са се увеличили с над 7% спрямо същия период година по-рано.

  Най-голям брой сметки са били открити през месеците май и юни 2020 г., непосредствено след въвеждането на по-строгите ограничителни мерки, отчитат експертите на банката. Според тях, това се дължи на факта, че пенсионерите и техните близки са осъзнали предимствата на получаването на пенсията по банкова сметка, вместо в брой от гише, често след дълго чакане на опашка. По този начин възрастните хора се предпазват допълнително в условията на пандемия. Друго предимство е, че Сметка За пенсия спестява редица разходи – тя се открива безплатно и по нея не се дължат никакви месечни такси, ако там клиентът получава превод над 145 лв. през текущия месец. Безплатно се издава и дебитната карта към сметката, с която може да се теглят без такса средства от над 600 банкомата на Райфайзенбанк в страната. Такава сметка може да бъде открита във всеки клон на банката.

  От предимствата на Сметка За пенсия се възползват най-често жителите на големите областни градове – София (27%), Пловдив (8%), Бургас (7%), но също и от по-малките областни центрове като Хасково, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Сливен и Добрич.

  Средната възраст на пенсионерите, които получават месечния си доход по сметка в Райфайзенбанк, е 68 г. Делът на жените е по-голям – 56%. Сред потребителите има както хора с определения от НОИ таван на пенсиите, така и такива с минималната за страната пенсия. Средният размер на пенсията, получавана по сметка в Райфайзенбанк е 420 лв.

  Повече от половината клиенти на банката със Сметка За пенсия плащат с картата си на ПОС устройства в търговски обекти или в онлайн магазини. Пенсионерите също така активно използват онлайн банкиране (55%) и мобилното приложение RaiMobile (53%), откъдето лесно и удобно могат да следят баланса по сметката, а голяма част от тях и да правят преводи, да плащат битови сметки и др.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@raiffeisen.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.