Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  БНБ пуска в обращение нова банкнота с номинална стойност 50 лева, емисия 2019 г.

  23.10.2019
   

  Българската народна банка пуска в обращение втората банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 50 лева и емисия 2019 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 1 ноември 2019 г. като законно платежно средство.

  Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи, които в банкнотата с номинална стойност 50 лева, емисия 2019 г., са:

  Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от четири дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

  Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на птица и Икар; цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков; книга, променяща цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен ефект "пламък" с промяна на цвета от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 50.

  Мастило с оптичен ефект – числото 50 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен ефект "пламък", което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от златисто към зелено.

  Осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст "БНБ 50" и с динамичен ефект "пламък", променяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст "БНБ 50" се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

  Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Пенчо Славейков. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

  Банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 1999 г. и емисия 2006 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 2019 г.

  Повече информация за новата банкнота можете да намерите на сайта на БНБ: Нова серия банкноти – 50 лева, 2019 г.

  Разгледайте видео представяне на новата банкнота.

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.